číslo 25/2000
vychází 5. června

Zpět na obsah         

Literatura, divadlo, drama


Voskování k Voskovcovým pětadevadesátinám

ČRo 2 - Praha, 17. června 15.04

"Asi kilometr od svatoprokopského kláštera v Sázavě-Budech stojí o samotě, zvané Čertova brázda, staročeská chalupa, kterou ke konci minulého století koupil, opravil a k prostému, leč pohodlnému obývání zařídil můj děd, malíř Soběslav Pinkas," napsal Jiří Voskovec v próze Faustovy sklenéné hodiny. "V tomto stavení jsem se za tři roky po jeho smrti narodil a díky mému dětství zůstane chalupa na Brázdě nejzačarovanějším hradem na světě. Jedním z dodatečných kouzel tohoto hradu je podivuhodný fakt, že jsme tam s Janem Werichem zahájili svou divadelní spolupráci.

V+WAsi kilometr od svatoprokopského kláštera v Sázavě Na zastávce stojí, obklopen renovovanými domky i novostavbami, kostelík Svatého Martina. V jeho dnes odsvěceném interiéru, nazvaném Koncertní síň U Martina, vznikla nová tradice. Od června roku 1998 se tu konají veřejné rozhlasové nahrávky zábavného pořadu ČRo 2 Voskování. Samotný název může být vykládán jako navoskování = impregnace humorem a satirou, poezií a písničkou. Především má ale připomínat nejslavnějšího sázavského rodáka, herce, dramatika a básníka Jiřího Voskovce.

Při programu se setkávají tvůrčí dvojice autorů s osobnostmi z kulturní a politické scény. Vystřídala se tu již řada protagonistů a těžko říci, která z dvojic (připomeňme alespoň: Jan Vodňanský - Daniel Dobiáš; Jitka Molavcová - Jiří Suchý; Martin Dejdar - Petr Vacek; Tomáš Töpfer - Petr Rychlý) nejvíc rozesmála i dojala, který z politiků (Pavel Dostál, Václav Klaus, Petr Buzková, Pavel Tigrid atd.) svým šarmem a vtipem získal nové voliče. Jisté je, že nedaleko od Voskovcova rodného domku u Čertovy brázdy se "rozparádilo" i "odbouralo" mnoho vyvolených.

Červnovým vydáním pořadu - který připomene, že 19. června tomu bude 95 let, co se Jiří Voskovec narodil - provázejí Jan Burian a Jiří Dědeček a účinkují v něm Eva Pilarová, Milan Dvořák a Vladimír Mlynář. Ve spolupráci s osádkou přenosového vozu tradičně připravili: Helena Dubničová, Jan Kolář, Markéta Košťáková a Věra Macková.

(Hnd)

Foto archiv