číslo 25/2000
vychází 5. června

Zpět na obsah         

Hudba


Horký podzim rozhlasových symfoniků

Symfonický orchestr Českého rozhlasu zakončil svou 73. abonentní sezonu. Tato informace se ale hodí spíše pro statistiku, protože rozhlasoví symfonikové pracují v plných obrátkách dál. Koncertují, natáčí pro rozhlas i gramofonové firmy a připravují se na sezonu příští, která - proslýchá se - bude ještě náročnější než ta právě skončená. Pro podrobnosti jsme zašli za intendantem orchestru Lubomírem Herzou.

Nejprve prosím o stručné představení vaší funkce.
Jako intendant, tedy ekonomicko-správní ředitel orchestru, musím dbát na to, aby se umělecký šéf Vladimír Válek mohl starat jen o hudbu. To znamená, že mám na starosti finanční a organizační záležitosti, sestavení a hlavně hlídání vyrovnaného rozpočtu, uzavírání smluv, ale také zajišťování zahraničních zájezdů.

Co vás na právě skončené sezoně nejvíc potěšilo?
Jsme součástí veřejnoprávní instituce a k úkolům našeho tělesa patří také uvádění soudobých skladeb oratorního typu, náročné po umělecké, ale i po ekonomické stránce. Z tohoto důvodu mě potěšily premiéry Věží babylonských Jana Hanuše a Rekviem Jana Málka. Jsem rád, že do povědomí návštěvníků se zapsal i cyklus vinohradských koncertů, v němž chceme představovat mladé sólisty a zároveň dát více prostoru instrumentalistům z orchestru. A co se týče naší zahraniční prezentace, mimořádné ohlasy provázely novoroční koncert v Salcburku a únorové provedení Orffovy kantáty Carmina burana v Gasteigu, sídle Mnichovské filharmonie.

Povídá se, že SOČR čeká po prázdninách mimořádně náročná sezona. Co je na tom pravdy?
Určitě potěšíme abonenty i rozhlasové posluchače. S rozhlasovými symfoniky se představí významní zahraniční hosté, například izraelský dirigent Elli Jaffe, šéf Káhirského symfonického orchestru Ahmed Elsaedi, šéf Edmontonských symfoniků Grzegorz Nowak či řada amerických
Intendant Lubomír Herza s kolegyní Margitou Kulínskouumělců - hned v zahajovacím koncertu sezony, jímž bude druhá Mahlerova symfonie, pěvkyně Esther Heidemannová a Jacalyn Kreitzerová. Vedle koncertů má SOČR před sebou i náročnou práci v nahrávacích studiích, a to nejen pro Český rozhlas. Smluvně si nás již zajistila pro natáčení díla Ernsta Blocha izraelská produkce a pro nahrávky soudobé hudby produkce americká a švédská, a to i díky pochopení Českého rozhlasu 3 - Vltavy. Nezanedbáváme ale ani naše kmenové vydavatelství Radioservis, pro které chystáme kromě Brahmsových symfonií a Sibeliova a Prokofjevova houslového koncertu Dvořákovy Slovanské tance a 8. a 9. symfonii. Povezeme je s sebou za oceán, protože SOČR čeká na podzim kromě zájezdu do Švýcarska především měsíční turné po Japonsku. Kuloáry tentokrát nelhaly: čeká nás jedna z nejnáročnějších sezon v historii orchestru.

MILAN POKORNÝ

Foto Jarmila Kutová