číslo 30/2000
vychází 10. července

Zpět na obsah         

Televize a film


ZVEME VÁS DO KINA

Poslední Kubrickovo dílo

Poslední film Stanleye Kubricka Eyes Wide Shut (česky asi Oči zeširoka zavřené) konečně dorazil po premiéře na karlovarském festivalu i do našich kin. Inspirován Snovou novelou rakouského prozaika a dramatika Arthura Schnizlera zasadil svůj příběh do současných newyorských scenerií a hrdiny vyprávění, úspěšný manželský pár (Tom Cruise a Nicole Kidmanová) nechal projít bizarními událostmi, při nichž se tázal, kde vlastně jsou hranice mezi představou a skutečností. Nemáme nakonec sklon vnímat skutečnost jako noční můru, naopak snění jako cosi téměř nepřístojného, co by se snad ani nemělo přiznávat? Jako by Kubrick sděloval: zatímco muž má sklon své zálety považovat za normální, manželčinu zpověď, jak byla fascinována (ale pouze fascinována) kterýmsi mužem, prožívá jako mučivou událost...

Tom Cruise a Nicole Kidmanová v Kubrickově filmuFilm vznikal dlouho, některé scény se přetáčely, docházelo i k výměně herců. Navíc se začalo šuškat o neslýchaných sexuálních orgiích. A bohužel nejen bulvární časopisy hledaly senzaci. V referování o výsledku pak převládaly rozpaky, často spíše dosvědčující rozpaky pisatelů, jejichž zavedeným přihrádkám se Kubrickův snímek náhle vymykal. Veronika a Avierez Tuckerovi píší do Lidových novin, že mnohé jim připadá nedomyšlené, ba anachronické: Nepřesnosti a nelogické situace jsou aranžovány tak důkladně, že nelze pochybovat o jejich záměrnosti. Tomáš Hoffman v Premiere snuje bezmála básnivé úvahy: Neodbytná snová naléhavost je jen jednou z mnoha interpretačních indicií, jejichž stezky se proplétají členitou krajinou sexuálních obsesí a slévají se ve freudovský veletok potlačovaného chtíče.

Snímek Eyes Wide Shut jistě nepatří ke nejzdařilejším položkám v Kubrickově filmografii, ale jako každé precizně odvedené dílo musí nutně fascinovat. Přečnívá své okolí, podoben pečlivě, ale přesto nahrubo otesanému monumentu.

JAN JAROŠ