červenec 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

začaly nám prázdniny, a protože ty jsou symbolem slunce, her a odpočinku, připravili jsme pro Vás prázdninové hrátky, při kterých si můžete zasoutěžit a zároveň něco nového poznat. Pokud pozorně čtete náš Týdeník, jistě jste si všimli, že naše nakladatelství vydalo v nedávné době knihu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech, která je určena všem, kteří se rádi toulají přírodou a poznávají krásy Čech a Moravy.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které budeme v prázdninových číslech Týdeníku Rozhlas postupně představovat. Vymysleli jsme si pro vás malý háček - nezveřejníme název popsaného objektu. Budete mít k dispozici celkový popis a jako pomůcku písmenka, z kterých můžete název složit. Pokud nám zašlete správné jméno, postoupíte do slosování a můžete vyhrát pozornost od nakladatelství Radioservis.

Tím však naše hrátky nekončí, u posledního objektu, který vyjde v čísle 37, bude otištěna tabulka, do které můžete doplnit všechny již otištěné rozhledny a hrady a vyluštíte tím naší tajenku. Pokud nám zašlete tuto tajenku, dostanete se do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny.

Přímo nad městem Jeseník se na zalesněném kopci nachází kamenná rozhledna. Zajímavé je, že nebyla postavena na nejvyšším bodě tohoto kopce, ale na plošině kousek pod vrcholem. Nejlépe se k ní dostaneme z Jeseníku, pojedeme-li po poněkud úzké a poněkud rozbité asfaltové silničce, kde je místy velmi prudké stoupání, až k Čertovým kamenům. Tady je restaurace s možností ubytování a parkoviště, kde můžeme nechat auto. Odtud nám pak zbývá po modré do prudkého kopce asi jeden kilometr s převýšením 180 metrů. K rozhledně se dostaneme i z opačné strany, odkud také vedou značené cesty, ale vzdálenosti i převýšení jsou větší.

Nejbližší železniční zastávka (v Jeseníku) je po červené vzdálená asi pět kilometrů.

Kamenná věž byla postavena v roce 1899, měří 26 metrů a vystoupíme na ni po 145 schodech. Shora se nám naskytne nádherný kruhový výhled do kraje. Přímo pod sebou spatříme jako na dlani město Jeseník a daleko za ním se na jihu tyčí nejvyšší hora Jeseníků Praděd s televizním vysílačem. Jihozápadním směrem se vypíná další jesenický velikán Keprník a na západě je vidět mohutný Kralický Sněžník. Od západu k severozápadu se táhnou Rychlebské hory a severním směrem nahlédneme do polských nížin, kde se modrá Otmuchovské a Niské jezero. Na východě nás pak upoutá Biskupská kupa s rozhlednou a Příčný vrch a na jihovýchodě kopec Orlík.

Vedle rozhledny stojí malá dřevěná chatka, kde si můžeme zakoupit pár suvenýrů, a je zde k dispozici i nejnutnější občerstvení. Půjdeme-li pak něco přes půl kilometru dolů po modré, narazíme na tzv. Lázeňské prameny, kde vyvěrá ze země mírně radioaktivní voda. Po dalších zhruba dvou kilometrech by nás modrá značka zavedla až na Křížovou horu. Tady je lesní restaurace a kaple svaté Anny.