číslo 33/2000
vychází 31. července

Zpět na obsah         

Televize a film


TV TIPY

Pondělí 7. 8. 10:00

Ford: Muž a stroj

Kanadsko-americký televizní film je kronikou života Henryho Forda, jednoho z nejvýznamnějších průmyslníků v historii USA. Příběh sestavený z krátkých epizod, mapujících jeho cestu k úspěchu a moci, vykoupenou hrozivou daní lidských selhání a zhroucením osobního života. Na počátku filmu čeká možná nejbohatšího žijícího muže obvinění z nactiutrhání za antisemitské útoky. Zatím spí neklidným spánkem ve svém nádherném sídle a do snů se mu vkrádají vzpomínky na dávné dny, kdy se rozhodl zasvětit celý život strojům, na první setkání s automobilem i na dobu, kdy se stal pionýrem nové doby, když dokázal "vynálezem výrobní linky" nejen mnohonásobně zvýšit počet vyrobených automobilů, ale také snížit jejich cenu natolik, že přestaly být luxusem těch nejbohatších.


Úterý 8. 8. 21.50

Muž v pozadí

Čtyřdílná televizní hra Františka Pavlíčka byla inspirována osudem skutečné historické osobnosti Josefa Fouchého, francouzského politika, ministra policie pěti rozdílných režimů, zakladatele novodobé tajné policie. Pozice nejinformovanějšího muže Francie spojená s talentem pro spřádání politických a diplomatických intrik z něho učinila muže, který ovlivňoval politické události převratně bouřlivé doby po vypuknutí Velké francouzské revoluce. Tehdy celá jedna lidská generace po čtvrtstoletí prožívala nejneočekávanější změny: konec království, omamné sny revoluce pod heslem "rovnost, volnost, bratrství", krátké období teroru a direktoria, nástup Napoleona, chránícího mladou republiku, jeho konzulát, jeho diktatura, císařství, nový nástup krále a opět stodenní císařství, až po Waterloo v roce 1815. Josef Fouché (František Němec - na snímku) celou sérií státních převratů procházel jako člověk, který stál v pozadí, přitom však mnohdy rozhodujícím způsobem ovlivňoval řešení společenských situací.


Středa 9. 8. 20:00

Dobrodružství kriminalistiky

Sedmý díl seriálu má atraktivní téma: slavné vraždy ve vaně, které se udály v Anglii. V roce 1915 vyřešili tuto záhadu patolog Bernard Spilsbury a jeho přítel kriminalista, inspektor Neil. Novomanželé Smithovi se ubytovali v penzionu, aby zde prožili líbánky. Zakrátko nalezne pan Smith svou ženu mrtvou ve vaně. Podle lékaře se utopila. Majitelka penzionu a její přítelkyně po čase při probírání novinek a drbů přijdou na to, že smrt této mladé ženy je nápadně podobná jiné smrti ve vaně, která se stala před několika lety. Obrátí se na Scotland Yard a rozběhne se pátrání...


Čtvrtek 10. 8. 20.45

Nevyjasněná úmrtí

Zpráva o sešlosti

Vtipný, klidný a trpělivý mladík s neodolatelným úsměvem, hodný kluk, který dokáže s každým vyjít, poslouchá maminku, nekouří před ní a nevyjadřuje se vulgárně - tak vzpomínají přátelé na Luďka Nekudu (na snímku), jehož život v pětačtyřiceti letech předčasně ukončil pád se schodů. Luděk Nekuda vešel ve známost spíše na konci svého života jako bavič a dramaturg, ale také jako zpěvák, muzikant a konferenciér skupiny Plavci. Méně známá je jeho předchozí činnost v divadlech malých forem v rodné Ostravě, kde prožíval plodná šedesátá léta. Nástup normalizace je pak spojen již s Prahou - nejprve pracoval jako redaktor časopisu Signál, později získal místo v Čs. rozhlase, nakonec nastoupil na místo dramaturga v Čs. televizi.


pátek 11. 8 20:30

Hříšní lidé města brněnského

Pekelný stroj

Frici Meissner je vyhlášený flamendr, který vášnivě rád hraje karty, ale bohužel příliš často prohrává, a má proto velké dluhy. A tak když zastaví i matčiny šperky, není divu, že ho otec, jinak bankéř a majitel realit, jednoho dne vyhodí z domu. Nebohý Frici má v tom svém neštěstí i podivné štěstí, ujme se ho totiž jistý hodinář, který má již připravený plán, jak mohou oba přijít k bohatství. Jakou roli v tomto příběhu sehraje Dlouhoprsťák Sepl, zpěvačka Christl a další svérázné postavičky prvorepublikového Brna, nám prozradí další příběh komediálně-kriminálního cyklu Hříšní lidé města brněnského.


Sobota 12. 8. 21.10

Smrt na Everestu

Mount EverestDramatická rekonstrukce tragické události vznikla na základě bestselleru slavného novináře a horolezce Jona Krakauera, který byl jejím očitým svědkem. Řečeno jeho slovy v úvodu snímku: "Zúčastnil jsem se této expedice, abych napsal o výstupu na Mount Everest. Dne 10. května jsem vystoupil na vrchol hory, avšak tento výstup přinesl obrovské ztráty. Na jaře roku 1996 vedli tuto výpravu na vrchol dva slavní horolezci Scott Fisher a Rob Hall. Oba tito muži dosáhli vrcholu Everestu již předtím. Ale tentokrát se tam vydali jako soupeři vedoucí amatéry, z nichž každý zaplatil za výstup na vrchol 65 000 dolarů... Náhlá bouře se přiřítila zespodu Mount Everestu a ve chvíli, kdy dosáhla vrcholu, přišlo pět členů výpravy, kteří byli mými přáteli, o život."


Neděle 13. 8. 20.00

Osobnosti století

Cyklus prestižních dokumentů CBS News a časopisu Time je věnovaný osobnostem 20. století. Budou to vůdci a revolucionáři, kteří vedli lidstvo během století války i míru a především převratných změn. Jen si to představte: než bylo zavedeno očkování a léčba antibiotiky, dožíval se průměrný Američan pouze sedmačtyřiceti let. Na silnicích bylo osm tisíc automobilů a jedenadvacet milionů koní. Elektrické osvětlení a telefony začínaly být běžné, ale vodovod a kanalizace v domě představovaly stále ještě luxus. Pro většinu lidí znamenal každodenní život těžkou práci. A právě v tomto období na scénu vstoupila první osobnost cyklu: Theodore Roosevelt .