číslo 35/2000
vychází 14. srpna

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

Ota Pavel a Miroslav Horníček: O rybách a řece
G&B Music

"Chceš-li být šťasten hodinu, tak se opij. Chceš-li být šťasten tři dny, tak se ožeň. Chceš-li být šťasten celý život, staň se rybářem." Velmi případným čínským příslovím uvozuje firma G&B Music více než sedmdesátiminutovou nahrávku, která připomíná významné výročí tohoto léta: 2. července by se totiž dožil sedmdesáti let novinář a spisovatel Ota Pavel, k jehož knížkám se čtenáři (a rybáři - chce se dodat...) dodnes rádi vracejí. Půvabné interpretace Miroslava Horníčka se v prosinci minulého roku dočkalo pět Pavlových povídek: Lov bolena dravého, Žehlička, Jak jsme zahynuli na rybách, Jak jsme nezahynuli na rybách a Je rybařina sport? Výsledkem je příjemné cédéčko, v bukletu doplněné několika unikátními fotogafiemi z archivu rodiny Pavlů. Za připomenutí stojí také to, že zmíněné vydavatelství se popularizaci díla Oty Pavla věnuje soustavněji. V roce 1998 vydalo na CD a magnetofonových kazetách Duklu mezi mrakodrapy v podání Petra Nárožného a o rok později povídky Ve službách Švédska a Otázka hmyzu vyřešena, přečtené filmovým panem Popperem Karlem Heřmánkem.

 

Lojzo: Lojzo
Sony Music Bonton

"Ľudový Orchester Jednoduchej Zábavy Obyvateľstva" - tak v polovině osmdesátých let vysvětlovali svůj název členové satirického muzikantského spolku, jenž ještě vinylového debutu, který nyní vychází v reedici, prodal na sto tisíc kusů. Časy normalizační popularity jsou už sice dávno pryč, ale když si desku Lojzo pustíte s odstupem bezmála patnácti let, překvapeně zjistíte, že jednoduché melodie lídra kapely Mariána Kochanského mnohdy neztratily svůj půvab a břitké texty téhož zavalitého inženýra - akordeonisty nadhled a vtip: stačí vzpomenout parodii na Miro Žbirku v baladě Učiteľka chémie. Ač další písně dnes už tak nezabírají (My nie sme Taliani, Anča si drahá ako Volvo), první deska skupinu ještě nezachycuje v později spíš křečovité hvězdné pozici, korunované třeba federálním hitem Že mi je ľúto se skupinou Elán. "Lojzíci" sice neslavili úspěch u intelektuálů, ale pouťová atmosféra jejich muziky hrané na akustické kytary stejně jako na "ozembuch" či "rumbové gule" dokázala strhnout nejen chasníky v rádiovkách a teplácích, které kapela také svou image roztomile zesměšňovala.

 

Aqua: Aquarius
Universal Music

Vydávají si vlastní bláznivé noviny a v písni Cartoon Heroes vyzývají své posluchače "neberte nás, proboha, tak vážně". Takový je kvartet třicátníků Aqua, v němž se sešli kolegové z jedné kodaňské čerpací stanice Soren Rasted a Claus Norren, diskžokej a rapper René Dif a norská zpěvačka a televizní moderátorka Lene Grawford Nystromová. Jejich prvoplánově chytlavé popěvky jsou na první poslech stejně přihlouplé jako většina hitparádového popu, ale několik kladů členům souboru nelze upřít: 1) Hudbu jim neskládá počítač ani žádný protřelý showbyznysový "strýček". 2) Koncertují výhradně naživo a to nejen v klubech - před dvěma lety je v kodaňské Tivoli Garden sledovalo sedmdesát tisíc lidí. 3) Jsou mocni humoru. Jenže ani schopnost bláznivé tvůrčí sebeironie nemůže ospravedlnit fádní taneční technopop, jaký Aqua produkuje a který nadhled, patrný z většiny skladeb jejího druhého alba Aquarius (natočeného částečně ve stockholmském studiu bývalého člena Abby Benyho Anderssona), "úspěšně" nuluje.

 

Mary Mary: Thankful
Columbia / Sony Music Bonton

Černošské dívčí duo Mary Mary je podle promo materiálů novým objevem labelu Columbia a pro tentokrát se dá s reklamním slogany souhlasit. Tina a Erica Atkinsovy jsou opravdu k úspěchu předurčené mladé dámy a to nejen vzhledem k tomu, že jsou majitelkami vzrušujících sytých hlasů a většinu své debutové desky si napsaly samy - to by samozřejmě samo o sobě nestačilo. Mary Mary si ale vzal na starost producent a multiinstrumetalista Warryn Campbell, který dal jejich písničkám zajímavý rhythm´n´bluesový nádech a la Tamla Motown, který v kombinaci se současnými žánry jako je hip-hop nebo rap vytváří patřičné napětí. Prvním singlem a klipem z alba talentovaných dívek je skladba Shackles (Praise You), bezprostředně po vydání "bodující" v hitparádách. Stejný osud však může potkat i další skladby - zvláště Good To Me s hostujícími Destiny´s Child má potřebný tah.

MILAN ŠEFL