číslo 35/2000
vychází 14. srpna

Zpět na obsah         

Televize
a film


SOUTĚŽÍME S ČESKÝM FILMEM

Letní dobrodružství

Ve znormalizované české kinematografii 70. let převažovaly úsměvné historky, často se dotýkající sbližování jen zdánlivě rozdílných lidí. Prostředí i postavy sice předstíraly autentičnost, ale se skutečnou realitou měly společné jen to, že do ní byly zasazeny. Zcela nesporná je mýtotvorná funkce, která přesvědčovala, že stávající situace je vlastně zcela normální. Kladní hrdinové dokázali plnokrevně a přitom přínosně žít, naopak figury s negativním znaménkem připomínaly všelijaké nekňuby či různé vychytralé existence, často se štítící poctivé práce. Případné satirické ladění se dotýkalo zcela okrajových jevů, zpravidla jevů cizích "socialistické morálce". Pokud takové filmy - téměř bez výjimky komedie - byly natočeny s řemeslnou zručností, dosahovaly mnohamilionové návštěvnosti. Eventuální přítomnost rošťáckého dítěte, částečně jako komediálního živlu, částečně jako nástroje dojetí, pak tento úspěch jen umocňovala.

Ve filmu Setkání v červenci hrál hlavní mužskou roli Oldřich Kaiser - na snímku s dětskou hvězdičkou těch časů Tomášem HolýmV druhé polovině 70. let vznikly i dvě prázdninové komedie, od nichž se odvíjí dnešní soutěž: Léto s kovbojem (1976) a Setkání v červenci (1978). První natočil Ivo Novák, druhou Karel Kachyňa. Hlavní hrdinka, kterou v obou případech hraje Daniela Kolářová, je emancipovanou městskou intelektuálkou, která v nezvyklém prostředí (ať již je to vesnice či jazykový kurs v panenské přírodě) musí řešit nejen svou připravenost obstát v nových podmínkách, ale také milostné problémy. Nové zážitky totiž prozradily, že dosavadní jistoty jsou hodně mělké, ba falešné.

Oba filmy se vyznačují nezbytnou vypravěčskou obratností, spoléhají na vtipné, pohotové rozmluvy, na jemně nadsazené herecké výkony, těží z kýčovitě trylkujících melodií, ať již je se zcela mechanickou dojímavostí psali Petr Hapka nebo Zdeněk Liška, na uklidňující idyličnost, která přitom nebyla nijak vtíravá. Svým poselstvím sdělovaly: pokud člověk včas procitne z nereálných snů či sobecké zaslepenosti, jedinými problémy, na něž může narazit, jsou nanejvýš potíže s výběrem vhodného partnera.

JAN JAROŠ

Soutěžní otázka č. 6
(odpovědi na všech 9 otázek pošlete najednou do 30. září na adresu Týdeník Rozhlas, Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 nebo e-mailem: Tydenik.Rozhlas@cro.cz):

Hlavní ženskou roli v obou prázdninových příbězích ztvárnila Daniela Kolářová. Než její hrdinky našly toho pravého, musely

a) přerušit dosavadní známost
b) překonat nenávistný vztah k mužům
c) se vyrovnat s lesbickými návrhy svých kamarádek