srpen 2000

Zpět na obsah       

Soutěž


Tipy na výletMilí čtenáři,

prázdniny jsou symbolem slunce, her a odpočinku a proto jsme pro Vás připravili prázdninové hrátky, při kterých si můžete zasoutěžit a zároveň něco nového poznat. Pokud pozorně čtete náš Týdeník, jistě jste si všimli, že naše nakladatelství vydalo v nedávné době knihu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech, která je určena všem, kteří se rádi toulají přírodou a poznávají krásy Čech a Moravy.

Z této knihy jsme pro vás vytipovali devět zajímavých rozhleden a hradů, které budeme v prázdninových číslech Týdeníku Rozhlas postupně představovat. Vymysleli jsme si pro vás malý háček - nezveřejníme název popsaného objektu. Budete mít k dispozici celkový popis a jako pomůcku písmenka, z kterých můžete název složit. Pokud nám zašlete správné jméno, postoupíte do slosování a můžete vyhrát pozornost od nakladatelství Radioservis.

Tím však naše hrátky nekončí, u posledního objektu, který vyjde v čísle 37, bude otištěna tabulka, do které můžete doplnit všechny již otištěné rozhledny a hrady a vyluštíte tím naší tajenku. Pokud nám zašlete tuto tajenku, dostanete se do slosování o fotoaparát a další zajímavé ceny.

Asi čtyři kilometry jihovýchodně od Jablonce nad Nisou, stojí jedna z četných rozhleden, které byly v této oblasti stavěny na přelomu 19. a 20. století. Měří 26 metrů, je kamenná a byla postavena v roce 1905. Nejlépe se k ní dostaneme autem po úzké asfaltové silničce, po níž vede i modrá značka. Nejbližší železniční zastávka (v Jablonci nad Nisou) je vzdálená asi čtyři kilometry.

Na rozhlednu vede celkem 91 schodů. Téměř na všechny strany jsou z ní vidět samé hory. Západním a severozápadním směrem spatříme v údolí Jablonec nad Nisou, za ním Liberec a nad ním mohutnou horu Ještěd s televizním vysílačem, ještě dál vidíme hrad Ralsko Lužické hory s nejvyšším vrchem Luž. Severním a severozápadním směrem leží Jizerské hory s některými rozhlednami, jako je Královka, Bramberk a Tanvaldský Špičák, v pozadí se pak tyčí nejvyšší vrcholy Jizerských hor v čele s Černou horou, Jizerou, Stógem Izerským a Vysokou kopou v Polsku. Na východě můžeme spatřit rozhlednu Štěpánka na vrchu Hvězda, za ní pak Krkonoše s polskou Szrenicou, na níž je horská chata, televizní věž nad Sněžnými jámami, které jsou rovněž v Polsku, dále Kotel, Luční horu, Sněžku, Přední Žalý s rozhlednou, Černou horu s televizním vysílačem a další. Jižním a jihozápadním směrem vystupují podkrkonošské vrchy jako Zvičina, hrad Kumburk, Tábor sNápověda rozhlednou a Kozákov s rozhlednou, dále můžeme spatřit Český ráj s hradem Trosky a vrchy Vyskeří a Mužský. Trochu západněji se tyčí hrad Bezděz.

V přilehlé horské chatě je možno příjemně zahnat hlad i žízeň.

Rozhledna je vhodným výchozím cílem i pro další cestování po Jizerských horách, popřípadě po dalších zdejších rozhlednách. Daleko odtud není ani do Polska, kam se snadno dostaneme přes hraniční přechod v Harrachově.