číslo 38/2000
vychází 4. září

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Škola kouzel

Kouzla neprozrazujeme, předvádíme je proto, abychom bavili diváky, nikdy je neopakujeme a pro kouzlení volíme vždy správnou chvíli - to je jen několik pravidel z kouzelnického sedmera Petra Kasnara, jehož umění přináší v kostce na kazetách s názvem Škola kouzel Centrum českého videa.

Pětačtyřicetiletý kouzelník, který účinkoval ve více než patnácti zemích světa, působil v televizi, v reklamě, na divadle a ve filmu, pracuje jako trikový poradce a soudní znalec, má za sebou i knihu nazvanou Skořápky - hra nebo podvod. Na kazetě předvádí demonstrativním způsobem některé své jednodušší kousky. Vzhledem k tomu, že je hodinový film režiséra Jiřího Kose určen především dětskému publiku zajímajícímu se o kouzelnickou magii, má formu jakéhosi studiového pořadu připomínajícího Rosu nebo dětská nedělní rána. Před menším dětským publikem předvede Kasnar vždy nejprve několik čísel a pak jednotlivé triky rozebere a prozradí kouzelnické fígle a chytáky. Jeho kratičká vystoupení zahrnují oblast běžných triků, ale i něco z mystiky a magických čísel.

Necelá hodinka hraného záznamu kouzelnického vystoupení nebude pro všechny. Ti, kteří si od ní slibují show většího formátu, na kterou jsou zvyklí z některých televizních přenosů, budou zklamáni. Ti z dětských diváků, kdo ale se svým kouzlením teprve začínají a učí se šarmu a lehkosti před publikem, kazetu nejspíš přivítají jako příjemný návod, kterak na to. Zbývá už jen obléci plášť a utvářet kouzelnou atmosféru pomocí záhadných hůlek, šátků, klobouků či sklenek vody...

JAN PODSKALSKÁ