číslo 38/2000
vychází 4. září

Zpět na obsah         

Témata týdne


SVĚT OČIMA MAGDALENY KOŽENÉ

Paní Británie

Magdalena KoženáAnglie je zcela oprávněně rodu ženského. Od této slušně vychované dámy se v žádném případě nic konkrétního, jednoznačného, nedej bože závazného nedozvíte. Nemějte jí to však za zlé. Sama neví, není si jistá.

Nám neostrovanům, by se například takový východ slunce dnes v 5.49 mohl zdát neměnný. Paní Británii připadá ovšem pouze pravděpodobný! Jak si tak u odpoledního čaje pochutnává na svatebním cukroví, má takový pocit, že se včera asi neteř vdala. A taky by snad dala přednost lepšímu počasí, jak se k večeru vracely s Kate z té hostiny, zmokl jí totiž nový klobouk. Otázka počasí ostatně patří mezi její nejpalčivější problémy. Cítí se zodpovědná, ba dokonce vinná každou nepříznivou meteorologickou situací. Již z rána se Vám omluví ze nepříjemný severozápadní vítr a o tom, že mlha se zvedne až k polednímu, raději ani nemluvte nebo jí zlomíte srdce.

Smysl pro povinnost a zároveň hluboký soucit s trápícími jí tedy rozhodně nelze upřít. Pošlapete-li jí trávník, zavolá na Vás strážníka, vysloví však upřímnou soustrast nad vaším věru mrzutým pobytem na stanici a ujistí vás, že i v budoucnu, až budete zase něco potřebovat, se na ni můžete obrátit.

Vám, zkušenějším, zřejmě nemusím připomínat, že s pravou madam si také sáhnete hluboko do kapsy. Tato žena - obchodnice to u vás vždy vyhraje svým okouzlujícím úsměvem. Cenu jejích služeb netřeba domlouvat předem, je vám přece jasné, že bude rozumná! Nedohodli jste se, že k tomu řetízku vaší paní matce k narozeninám přikoupí ještě náušnice za sto padesát liber? Ještě že ji máte. Nakonec by si vaši nejbližší mohli pomyslet, že na nich šetříte.

Odmítne-li večeři ve vaší společnosti (drží asi dietu), nelitujte. Obelix měl pravdu. Po divočákovi s mátovou omáčkou se stejně špatně tráví.

Anglie je zkrátka ženská, jak má být. (Autorka je žena, musí o tom tudíž něco vědět.)

MAGDALENA KOŽENÁ