číslo 39/2000
vychází 11. září

Zpět na obsah         

Životní styl
S POLOPRÁZDNOU KAPSOU


ROSTLINA MĚSÍCE ZÁŘÍ

Borovice kleč Mops

Mezi borovicemi jsou obrovské rozdíly ve formě růstu i místě výskytu. Více než 100 druhů roste na severní polokouli. Majestátné pinie pocházejí z oblasti Středomoří, kdežto borovice kleč roste v horách a její větve se často plazí po zemi. Jejím domovem jsou pohoří střední a jižní Evropy až po Pyreneje. U nás volně roste v Krkonoších a na Šumavě.

Borovice kleč MopsStálezelený jehličnan Pinus mugo Mops je zakrslou formou borovice, v běžných podmínkách výška nepřesahuje 70 cm. Koruna je pravidelná kulovitá, sytě tmavě zelené barvy, pevně koření, jehlice vyrůstají po dvou ve zdánlivých svazečcích na zcela zkrácených větvičkách, jsou tuhé, čárkovité, dlouhé 3?4 cm, kmínek má šupinatou borku, ve stáří bývá mnohdy malebně tvarovaný. Trpasličí odrůda kleče nejlépe vynikne samostatně, je určena pro malé zahrádky, na skalky, na terasy, do nádob a koryt. Vkusně se dá kombinovat např. s růžemi, vřesem, trávami anebo nízkými trvalkami. Borovice jsou zvyklé na extrémní podmínky. Také odrůda Mops  je odolná a nenáročná na kvalitu půdy, dobře roste i na chudých písčitých půdách. Daleko náročnější je na světlo, požaduje světlé stanoviště, nezasažené stínem okolních dřevin. Nejlépe roste na výsluní. Celková údržba je zcela nenáročná. Výživu zajistíme hnojivem pro jehličnany v tabletách anebo plným tekutým hnojivem v době intenzivního růstu.

Jednotlivé druhy borovic mají různé růstové formy, barevná škála je také široká. Paletu zelených odstínů doplňují borovice s modravým nádechem a některé druhy se zase v zimě zbarvují do zlatožluta. Často se také používá pro větší tvarované bonsaje