číslo 41/2000
vychází 25. září

Zpět na obsah         

Životní styl
ZDRAVÍ


ROSTLINY A JEJICH MAGIE

Kávovník

 Kávovník arabskýZrnka kávy jsou semena tropické rostliny Coffea arabica, česky kávovníku. O pěstování této rostliny jako okrasné pokojovky se často hovoří, ale víte, že první zmínky o požívání odvaru kávových zrn uvádí literatura již v 9. století n. l. Podle pověsti kávu objevil arabský pastýř, který pozoroval, že zvířata z jeho stáda jsou vždy čilejší, když spasou plody určitého keře. Pověst se ale poněkud mýlila, alespoň co se týká lokalizace prvních kávových keřů. Bylo zjištěno, že pravlastí této rostliny je jižní Habeš - kraj Kafa, území dnešní Etiopie, kde se dodnes můžeme setkat s kávovníkovými, planě rostoucími stromy.

Odtud se kávovník, ale už pěstovaný jako hospodářská plodina, dostal přes Arábii do Turecka a následně do Evropy i Ameriky. Dnes je největším světovým producentem kávy Brazílie, kam byla kultura kávovníku zavedena až ve 2. polovině 18. století. V menší míře se pěstuje v Africe, Arábii, Přední Indii, ale i třeba Filipínách.

Co se týká historie požívání kávy, ví se s jistotou, že v podobné úpravě, jak se vaří i nyní, ji začali vařit Arabové, jmenovitě šejk Omer, okolo roku 1250. Koncem 15. století se černá káva pila v celé západní Arábii, především v Mekce. V Evropě byly zřízeny první kavárny v roce 1554 v Cařihradě. V Praze prodával první kávu Georgius Deodantus Damascenus, který přišel do Čech z Arábie. Chodil po Praze v arabském oděvu a vařenou kávu prodával po ulicích. V roce 1714 si pak zřídil první kavárnu na Malé Straně nedaleko Mostecké věže.

Káva se stala oblíbeným a vítaným nápojem, ať už ji pijeme slazenou či neslazenou, černou, s mlékem nebo smetanou, každý podle své chuti

Ing. HANA UHLÍŘOVÁ