číslo 41/2000
vychází 25. září

Zpět na obsah         

Názory,
komentáře


OČIMA PETRA NOVÁČKA A IVANA HOFFMANA

Český rozhlas 1 - Radiožurnál

Bumerang i zásluhy

Petr NováčekKdo není fajnšmekr na výzkumy veřejného mínění, musí být z těch výsledků "jelen": Kdyby se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, podle IVVM by v nich zvítězila sociální demokracie, avšak podle STEM a Sofres-Facta ODS. Sečtou-li se ale hlasy dosud stále ještě hypotetické čtyřkoalice (formální koaliční smlouvu dosud neuzavřela), pak by podle IVVM nejspíše vyhrála a podle dalších dvou společností by to byla buď ona, nebo strana Klausova. Porovnávat konkrétní údaje by vzhledem k odlišné výzkumné metodice a statistické chybě bylo totéž jako porovnávat chuť moštu a známkového vína, takže si tenhle nesmysl odpustíme a popřemýšlíme jen o tendencích, jež z údajů vyplývají, a o jejich možných příčinách. Nuže, oproti předprázdninovému období přibylo zřetelně příznivců sociální demokracie a naopak oslabila čtyřkoalice. Půjdeme-li do podrobností, sociálním demokratům se patrně vrací část stoupenců, kteří se "pro výstrahu" na čas hlásili k potenciálním voličům KSČM, jež proto logicky ztrácí preference. Chřadnutí čtyřkoalice nemají na svědomí dlouhodobě stabilní lidovci a zanedbatelný podíl příznivců ODA a DEU, nýbrž výrazný pokles Unie svobody. Jako by se opakoval scénář roku 1998: část zklamaných příznivců ODS pomohla tehdy Rumlově novorozené straně "na čestné slovo" k únorovým 18 % preferencí, z nichž však do červnových voleb nezbyla ani polovina. Chceme tím říci, že je-li v pořádku zjištění STEM, podle něhož 60 procent dnešních stoupenců čtyřkoalice tvoří bývalí voliči ODS a ČSSD z roku 1998 a drží-li čtyřkoalici ve velkých městech právě Unie svobody, pak má Václav Klaus pro svou volební kampaň "hlavou i srdcem" kromě svých oveček další jasné adresáty. Vraťme se ale ještě k sociální demokracii. Operace Olovo asi zajímá hlavně novináře a nikoli veřejnost, protože jinak by těžko mohly růst preference ČSSD a souběžně i Zemanovy vlády, které nyní důvěřují již dvě pětiny občanů. Ostatně zkuste si na severní Moravě nebo v severních Čechách, kde je osmina lidí bez práce, koupit noviny, jež soustavně a z principu kritizují Zemanovu vládu: bez námahy je koupíte na stánku ještě v pět odpoledne. Opatrně se tu pokoušíme naznačit, že upírat vládě a ČSSD nos mezi očima, ať už to dělají média, nebo politici, může mít i zcela opačný efekt.

Životní standard

Karel Vulterin je prý nyní pod pečlivým dozorem Bezpečnostní a informační služby, kterou před tím řídil. Tento paradox měl nastat poté, co bývalý šéf BIS přijal místo ředitele v kasinu, které se netěší dobré pověsti díky vlastníkovi a klientele. Vlastníkem je Mezinárodní svaz studentstva, který byl před časem označován za rezidenturu KGB, a mezi klienty jsou prý k vidění zástupci ambasád, zejména vojenští přidělenci spolupracující s tajnými službami svých států. Jak se člověk obeznámený s nejtajnějšími státními tajnostmi dostal do kasina? Roli prý hrály peníze. Karel Vulterin si prý zvykl na příjem odpovídající platu ministra, a když pak dostal nabídky za plat poloviční, poděkoval a našel si dobře placené místo sám. Ze zmíněných informací plyne, že stát na jedné straně nemá peníze, aby udržel bývalého šéfa tajné služby ve svých službách, na druhé straně ovšem má peníze na to, aby bedlivě monitoroval jeho aktivity v podezřelém kasinu. Z jedné strany by bylo zvláštní někoho platit za práci, kterou už nedělá, z druhé strany pak by bylo dost možná ekonomičtější ho platit, než sledovat. Úplně nejlepší by ovšem bylo, kdyby do takto exponované funkce byl vybrán člověk, kterého by vůbec nenapadlo na kšeft v kasinu kývnout. Takový člověk se ale hledá těžko. O nikom asi nelze předem vědět, co sním udělají peníze, a zřejmě je naivní předpokládat, že se vědec vrátí k vědě, když už ji jednou opustil.

Kampeličky a politika

Ivan HoffmanNaši politici správně cítí, že k lidem, podvedeným v družstevních záložnách, by se neměli otočit zády. Zákonodárci totiž na mnohamiliardové síti tunelů nesou lví podíl. Ochota pomoci ovšem začíná mít poněkud trapnou podobu přehazování horkého bramboru. Zatímco vláda opakovaně žádá sněmovnu o souhlas s řešením formou státních dluhopisů, sněmovna stejně setrvale radí vládě, aby pro peníze sáhla do Konsolidační banky. O člověka, který přišel o celoživotní úspory, se musí při pohledu na tuto frašku pokoušet infarkt. Stává se rukojmím politické rétoriky. Argument sněmovny, že nelze zadlužovat příští generace, je komický když uvážíme, že to všechny dosavadní vlády stejně dělají. Podobně u Konsolidační banky by se asi nestalo poprvé, že by peníze jakoby půjčila, tedy vyplatila s vědomím, že se vrátí leda zázrakem. Důsledkem sporu, který poslanci i vláda vydávají za principiální, je přetrvávající ponížení střadatelů. Navíc v situaci, kdy jim ekonomové vyčítat lehkomyslnost, s jakou uvěřili nesplnitelným slibům pohádkových úroků. Na obranu střadatelů je ale třeba připomenout, že se v některých případech stali obětí rafinovaných reklamních triků. První pražská záložna jim například rozdávala leták, ve kterém jako klienty záložny na křídovém papíře prezentovala populární herce a zpěváky. Ta hvězdná společnost se tvářila být zárukou, že peníze budou v bezpečí. Informaci o tom, že se například populární bavič Krampol angažuje ve prospěch lidí, které vlákal do pasti, jsme nezaznamenali. Možná soudí, že dostačné alibi představuje jeho televizní pořad o tom, že nikdo nejsme dokonalí.