číslo 43/2000
vychází 9. října

Zpět na obsah         

Rozhlasová
publicistika


Miroslav ŠkraňkaTVÁŘ ZA MIKROFONEM
Miroslav Škraňka, moderátor ČRo 1 - Radiožurnálu

Vaše cesta k mikrofonu?

Nebyla náhodná - už od dvanácti let bylo mým snem pracovat v rozhlase. V patnácti letech jsem absolvoval první studentskou prázdninovou brigádu v ústeckém rozhlase a rozhlasové studio mi učarovalo natolik, že jsem tomuto médiu zůstal věrný dodnes. Vyzkoušel jsem si práci hlasatele zpráv, rozhlasového reportéra a v polovině 90. let jsem poprvé usedl za moderátorský mikrofon. Od roku 1996 jsem moderátorem Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu, který považuji za nejlepší a nejprofesionálnější rádio u nás. Dnes mě mohou posluchači slyšet zejména v Dopoledním, Odpoledním a Večerním Radiožurnálu, připravuji souhrnný zpravodajský pořad Stalo se dnes a čas od času také diskusní pořad Radiofórum.

Vaše rozhlasová "nej"?

Zcela nepochybně jsem patřil k nejmladším rozhlasákům - poprvé jsem usedl za mikrofon ve svých patnácti letech. Dalším "nej" je určitě také to, že jsem byl prvním moderátorem některých nových pořadů, které se rozjížděly ve vysílání Radiožurnálu, ať už šlo o někdejší kontaktní pořad Mikrofórum Plus, nebo o Večerní Radiožurnál, shrnující nejzajímavější události celého dne. A ještě jedno rozhlasové "nej" mám - už několik let se věnuji koníčku zvanému DXing, spočívající v příjmu vzdálených rozhlasových stanic. Na svém přijímači běžně poslouchám takové stanice, jako jsou Radio Nacional do Brasil, Radio Caracol z kolumbijské Bogoty, stanici Hlas And z Ekvádoru, Radio Africa 1 z Gabunu, Libyjský rozhlas či Radio China International.

Co vás drží nad vodou?

Vedle práce v rádiu, která je mým koníčkem, je to zcela určitě můj šestiletý syn Vítek a také moje partnerka, která shodou okolností pracuje ve stejné branži a je mi oporou ve chvílích dobrých i zlých.