číslo 43/2000
vychází 9. října

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 16.10. 2000 - PRIMA - 22.45 hodin

Nebezpečné manželství

Katrin byla s Markem velmi šťastná, a když se narodil synek Ben, zdálo se, že jim už opravdu nic nechybí. Idyla však trvala jen krátce. Ačkoli byla Katrin až přehnaně pečlivá, začaly se kolem Bena dít podivné věci. Jednou ho našla ve skříni, jindy v zamčeném autě, pak zase málem vypukl požár. Že by se jí zmocňovalo šílenství? Na manželovo naléhání navštíví Katrin psychiatra a začne brát léky, není to ale nic platné, nevysvětlitelné úkazy pokračují. A pak přijde osudná noc, kdy chlapeček zmizí. Ráno je motor matčina vozu ještě teplý a v autě leží zakrvácená peřinka, situace tedy vypadá zcela jednoznačně. Zoufalé Katrin se však přece jen něco vybaví... Působivý thriller s Amandou Paysovou v hlavní roli natočil v roce 1994 režisér Bill Corcoran. Dále hrají Corbin Bernsen, Al Waxman, Tom McCamus, Dawn Greenhalgh, Mimi Kuzyková a další.


Úterý 17. 10. 2000 - PRIMA - 22.35 hodin

Terč útoku

Probíhá interní vyšetřování smrti tří policistek, které položily život ve službě. Juanita zahynula při pumovém atentátu v obchodním domě, Pilar a Megan kdosi zavraždil. Inspektorka Kelly dochází k přesvědčení, že spolu všechny případy souvisejí. Před časem bylo mnoho policistů propuštěno pro nedostatek financí. Když se situace zlepšila, řada z nich se vrátila do služby, ženy však byly zcela opomenuty. Juanita, Pilar a Megan se angažovaly v boji proti diskriminaci a tvrdě si prosadily návrat k bezpečnostnímu sboru. Samotné zjištění faktů ale nestačí. Kelly je stále hlouběji vtahována do sítě intrik, nekalých praktik, úplatkářství a vydírání... Režie Robert Collins. Hrají Angie Dickinsonová, Joseph Bologna, Charles Durning, David Soul, Yaphet Kotto, Joe Regalbuto, Dennis Lipscomb a další.


Středa 18. 10. 2000 - ČT 1 - 21.00 hodin

Zůstaly po něm písně...

V polovině léta 1980 zemřel v Moskvě herec, písničkář a básník Vladimír Vysockij. Bylo mu teprve čtyřicet. Letní město toho roku žilo olympiádou (tou poněkud zvláštní, kterou kvůli agresi Sovětského svazu v Afgánistánu řada zemí světa bojkotovala), ale Moskvané, kteří přihlíželi sportovním kláním, houfně opouštěli stadiony a haly, aby se přišli na Taganské náměstí rozloučit s váženým a oblíbeným umělcem...

Vladimír Vysockij - herec a básník s kytarouOstravské studio České televize sáhlo - a dodejme, že šťastně - v dalším pokračování svého dokumentárního seriálu Nevyjasněná úmrtí po osudu Vladimíra Vysockého. Jde o chvályhodný počin nejen proto, že jeho úmrtí bylo dlouho skutečně neobjasněné, ale především proto, že Vysockého jsme dobře znali i u nás (např. i z ruských filmů, v nichž hrál), jeho desky si tajně vozili ze zahraničí a se zaujetím poslouchali drsný hlas, jímž pouštěl do světa rebelantské myšlenky. Režisér Mykola Hejko v dokumentu Asteroid 2374 sleduje Vysockého bouřlivý život, přibližuje jeho vrcholné herecké výkony v Divadle Na Tagance, např. Hamleta ("Takového Hamleta jsem nikdy neviděla," říká kolegyně Alla Děmidovová.), popřává prostor písničkám. Byl to člověk, který se podle režiséra A. Mitty "objevil v pravou chvíli a nebylo možné ho zrušit".

AGÁTA PILATOVÁ


Čtvrtek 19. 10. 2000 - ČT 1 - 20.00 hodin

Jak přijít o životní energii

Akumulátor 1 režiséra Jana Svěráka stojí poněkud ve stínu jeho Obecné školy a oscarového Kolji, navíc byl stíhán i menší kritickou přízní. I v tomto případě však jde o dílo zábavné, které divákovi poskytuje řadu významových úrovní Ta nejvyšší sahá až k podobenství o člověku spoutaném médii. Blikající televizní obrazovka opravdu působí jako droga a nahrazuje autentický životní prožitek nabídkou prefabrikovaných fikcí. (Je ovšem dalším paradoxem, že i toto sdělení zprostředkovává právě televizní obrazovka.) Svěrák buduje své vyprávění na fantaskní nadsázce: vychází z předpokladu, že zářící obrazovka své diváky doslova vysává, zbavuje životní energie a poddajným, pasivně smířeným jedincům nakonec zabraňuje, aby se od ní odtrhli. Tuto mrazivou metaforu domýšlí až k zaujetí "odvráceným" světem - nejvíce tím elektronickým, ale také průhledy do lidského těla nahlíženými zevnitř.

Jeden z hlavních představitelů filmu Akumulátor 1 Zdeněk SvěrákSvěrák totiž vychází z roztomilého nápadu, že elektronický systém televize vytvořil svůj vlastní paralelní svět, zabydlený lidmi, které kamera jednou nasnímala a oni "prošli" televizním vysíláním. Takže tam nalezneme spoustu prostitutek, šejdířů a dokonce celé přestřelkové výjevy, jak byly převzaty ze zpravodajských pořadů, ale také náhodné chodce na ulici. Takovým způsobem se "na onen svět" dostává i hlavní hrdina Olda (Petr Forman), respektive jeho druhé, horší já. Aby tyto "fantomy" mohly existovat, musí čerpat životní aktivitu od svých původců. Skrze obrazovku je vysávají a těm, kteří si uvědomí, co se vlastně děje, nezbývá nic jiného než se před každou rozžehnutou televizí skrývat.

Jednotlivé figury jsou báječně vykresleny: zejména přírodní léčitel pan Fišárek (v podání Zdeňka Svěráka), jenž ledacos tuší o podivných jevech mezi televizí a člověkem a je poněkud stylizován do role mistra, který zaučuje své někdy pochybující žáky. Zaujmou i drobné figurky, především Bolek Polívka v roli cynického svůdníka a násilníka. Právě u jeho postavy vystupuje režisérova mimořádná schopnost vykřesat i na minimální ploše sytou miniaturu.

JAN JAROŠ


Pátek 20. 10. 2000 - NOVA - 21.35 hodin

Přepadení ve vzduchu

Vše začíná v okamžiku, kdy je po vraždě lékaře a divoké honičce v ulicích města zadržen jeden z nejnebezpečnějších teroristů, Charles Rane. Je chladnokrevný, inteligentní a duševně nemocný. Na svědomí má mnoho životů a teroristických akcí, mezi nimiž nechybí ani několik unesených letadel. Hlavním hrdinou příběhu je bývalý příslušník protiteroristické jednotky, černoch John Cutter, který právě v té době provádí školení leteckého personálu pro případ únosu letadla. Po tragické události, kdy nedokázal zabránit vraždě vlastní manželky, odešel ze služby a nyní po dlouhém váhání přijal místo šéfa bezpečnosti u velké letecké společnosti. Na své jmenování do Los Angeles odlétá stejným letadlem, kterým je bez vědomí pasažérů přepravován v doprovodu dvou agentů FBI také Rane... Hrají Wesley Snipes. Bruce Payne, Tom Sizemore, Alex Datcherovou, Bruce Greenwood, Robert Hooks a další.


Sobota 21. 10. 2000 - ČT 1 - 21.00 hodin

Legenda o vášni

Rodinné ságy, zachycující na značné časové ploše poutavé příběhy plné lásky i nenávisti, přitahují pozornost odedávna, zvláště jsou-li ponořeny do barvitých historických kulis, v tomto případě prvních let našeho století. Americký snímek Legenda o vášni vypráví o otci a jeho třech dospělých synech, vychovávaných se stejnou drsností, avšak povahově značně rozdílných. Všechny spojuje vášnivá a osudová láska k téže ženě. Vzdálenost od civilizace a podmanivé, byť divoké přírodní scenerie (kameraman John Toll získal Oscara!) ještě umocňují uzavřenost vyprávění, z jehož houstnoucích mraků není úniku.

Nejmladší syn Samuel si na rodný ranč přiveze svou vyvolenou, do níž se jeho sourozenci okamžitě také zamilují. Jenže vypukne první světová válka, která se pro Samuela stane osudnou. Citlivá dívka se nejprve provdá za impulzivního Tristana, po rozchodu s ním si vezme jeho uvážlivějšího bratra Alfreda. Tak začne doutnat zavilé nepřátelství, které ještě zaviní mnohé trable.

Na vyprávění je zajímavé, že režisér Edward Zwick chce dospět k sytým portrétům jednotlivých hrdinů, které okamžitě nehodnotí kladným, či záporným znaménkem. Nechává své hrdiny procházet často bolestným prozíráním, obdařeným však přílišnými dávkami sentimentu. Film těží i z plnokrevných hereckých výkonů, jimž vévodí Anthony Hopkins jako otec, Brad Pitt jako jeden ze synů - nespoutaný Tristan, a Julie Ormondová v roli Susannah, neúnavně hledající skutečnou lásku.

JAN JAROŠ


Neděle 22. 10. 2000 - NOVA - 20.35 hodin

Poslední Mohykán

Americký historický western natočený na motivy slavného románu Jamese Fenimora Coopera. Odehrává se v roce 1757, kdy jsou severoamerické kolonie zmítány válkou mezi Anglií a Francií a jeho hrdiny jsou bílý lovec Sokolí oko se svým adoptivním otcem, indiánem z kmene Mohykánů Čingačgúkem a jeho synem Unkasem. Ti se jednoho dne stanou svědky přepadení vojenské jednotky krvelačnými Hurony vedenými zrádným zvědem Maguou. Zasáhnou do boje a podaří se jim zachránit dvě půvabné dívky, Coru a Alici, a důstojníka Heywarda. Huroni jsou jim však stále na stopě. Romantický příběh plný napětí natočil Michael Mann. Hrají Daniel Day-Lewis, Madeleine Stoweová, Russell Means, Eric Schweig, Wes Studi, Steven Waddington a další.