číslo 43/2000
vychází 9. října

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Tři králové

Když se řekne Perský záliv, vybaví se člověku ropa, válka a Husajn. Že může být pohled na tento válečný konflikt i trochu netradiční, o tom svědčí film Davida O. Russella Tři králové. Na kazetách jej nabízí Warner Home Video a stojí za vidění.

Podle námětu Johna Ridleyho si napsal režisér vlastní scénář a nutno říci, že nikoli nezajímavý. Příběh začíná poněkud netypicky ve chvíli, kdy právě končí válka v Perském zálivu. Americká armáda slaví vítězný konec, už se "jen" sbírají zajatci a blíží se odjezd domů. Čtyři vojáci se náhodně dostanou k podivnému plánku, podle nějž je v jistém nedalekém bunkru nepřátel ukryto zlato, a rozhodnou se je stůj co stůj získat. Opustí svou jednotku a vydají se hledat oslnivé zlaté cihličky, aby nakonec našli cosi zcela jiného - smysl pro přátelství, soucit a cenu lidského života...

Russellovi posloužil známý válečný konflikt k zajímavému zamyšlení nad iluzorními pocity vítězství a nesmyslností válečných dohod a oficiálních pravidel. Protože právě ta se mohou stát v určitých situacích paradoxně překážkou k záchraně lidských životů a nasazení opravdové vojenské cti a morálky. Způsobem snímání (mj. zvláštní detaily, připomínající podobně koncipované záběry Jana Svěráka v Akumulátoru) a pohledem na válku "z jiné strany" vybočuje autorský snímek Davida O. Russella z běžné linie válečných filmů. Díky dobré režii a hereckým výkonům (George Clooney, Mark Wahlberg a Ice Cube) se nepochybně řadí k těm filmům, které utkví v paměti a které - byť s nezbytně šťastným americkým koncem - nesou nenuceně své poselství o ceně přátelství a etiky překračující vojenské normy.

JANA PODSKALSKÁ