číslo 44/2000
vychází 16. října

Zpět na obsah         

Hudba


NOVÉ ZVUKOVÉ NOSIČE

BookletWyclef Jean: The Ecjustifyic - 2 Sides II A Book
(Sony Music Bonton)

Newyorská, umělecky již (zdá se) zcela neživotná hip hopová trojice The Fugees dala světové populární hudbě hned dvě výjimečně silné osobnosti. Jak zpěvačka Lauryn Hillová, tak svérázný rapper jménem Wyclef Jean jsou dnes respektovanými sběrateli prestižních cen Grammy, ovšem z hitového hlediska Hillová svého kolegu zatím zastínila. Je to jistě i tím, že Wyclef Jean skládá hitparádové songy především pro všeobecně známější tváře - od Whitney Houstonové po Carlose Santanu - a na svých albech spíš vynalézavě kombinuje nejrůznější hudební styly. Už svůj sólový debut Carnival sestavil jako zvláštní mix hip hopu, rapu, ale třeba i soulových balad či orchestrálních pasáží a v tomto konceptu pokračuje i na desce nové. Výsledkem je bezmála pětasedmdesátiminutové cédéčko, na němž se hudba prolíná s mluveným slovem a teprve z této nepřetržité zvukové plochy se vylupují jednotlivé písně, zaštítěné vesměs účastí některé z přizvanýchNekorunovaný král hip hopu - tvrdívá se o Wyclefu Jeanovi hvězd. Ať už jde o legendární skupinu Earth, Wind & Fire, countryového barda Kennyho Rogerse, Whitney Houstonovou nebo senegalské eso world music Youssou N?Doura, s nímž Wyclef Jean natočil brilantní duet Diallo, věnovaný muži ubitému americkou policií. Neméně působivá je i závěrečná coververze slavné skladby Wish You Were Here, vypůjčené z repertoáru skupiny Pink Floyd. Wyclef Jean je zkrátka mistrem ve vymýšlení nečekaného.


BookletChayanne: Atado A Tu Amor
(Sony Music Bonton)

Další z nových latinskoamerických hvězd - chtělo by se říci nad Chayannovou deskou. Jenže opak je pravdou. Zatímco jiný rodák z Puerto Rika Ricky Martin nebo mladí Iglesiasové ještě o svých kariérách neměli ani tušení, Chayanne už ve španělsky mluvících zemích hrál v televizních seriálech a vydával desku za deskou - dodnes jich prodal přes dva miliony a Atado A Tu Amor je jeho v pořadí již sedmou. Upřímně řečeno, nenabízí nic převratného a ani z komerčního hlediska zřejmě nezaboduje tak, jako desky jeho výše zmíněných a dnes už mnohem slavnějších konkurentů.


BookletWes: Sinami, The Memory
(Sony Music Bonton)

Nový pokus o skloubení world music s nepříliš kultivovaným elektronickým doprovodem servíruje držitel World Music Award v kategorii Nejprodávanější africký umělec, blahobytem kypící zpěvák Wes. První, co člověka při poslechu jeho druhého alba Sinami, The Memory napadne, jsou Deep Forest. Jenže oproti jejich stále ještě vkusnému mísení tradičních nápěvů z rozličných koutů zeměkoule s moderní hudební technologií je koncept Wese mnohem prvoplánovější a - ač se to zdráhám napsat - primitivnější. O to paradoxnější je skutečnost, že s debutovým albem Welenga Wesovi vypomáhal právě Michel Sanchez z Deep Forest. Poté se Wes zřejmě rozhodl jít už jednoznačně komerčním směrem.

MILAN ŠEFL