číslo 44/2000
vychází 16. října

Zpět na obsah         

Hudba


PATNÁCT MINUT SLÁVY

Andrea BocelliMezi pět nejprodávanějších desek v České republice se již nekompromisně prodrala novinka Jana Kalouska, jehož současná pozice na špičce českého popu a popularita s tímto postem spojená, jsou v jeho případě srovnatelné snad jen se začátkem devadesátých let. Právě tehdy se totiž zrodilo album Čas sluhů skupiny ZOO, v níž po návratu z emigrace znovu začínal. Jeho aktuální titul Hvězdy se mění se nalézá v poněkud odlišném stylovém řečišti a myslím, že do originality dnes už zapomenuté kapely ZOO má daleko. Posluchači jsou sice jiného názoru, ale pravdou je také to, že bezproblémový pop dnešního Kalouska zajímá generaci, která byla před deseti lety možná ještě v mateřských školách. Rozhovor s Janem Kalouskem naleznete na straně 21 tohoto čísla Týdeníku Rozhlas.

Z novinek tohoto týdne stojí za pozornost (mnohem spíš než další unylá kolekce Ilony Csákové) album americké kapely Pearl Jam. Jde o záznam jejího posledního pražského koncertu, jenž se v Paegas Aréně uskutečnil 14. června, tedy zhruba čtrnáct dnů předtím, než právě při koncertě Pearl Jam v dánském Roskilde došlo k tragédii, která plnila titulní stránky prázdninového evropského tisku.

A ještě pár informací o jedné desce, která se minulý týden coby "novinka" z nedostatku místa zmínky nedočkala. Jde o album Verdi, které s dirigentem Zubinem Mehtou a Izraelskou filharmonií natočil Andrea Bocelli. Ten také osobně vybral repertoár, tedy árie z děl svého nejoblíbenějšího skladatele. Už jejich seznam budí respekt: Rigoletto, Trubadúr, Traviata, Maškarní ples, Aida, Síla osudu, Don Carlos, Ernani...

MILAN ŠEFL