číslo 45/2000
vychází 23. října

Zpět na obsah         

Životní styl
ZDRAVÍ


OČNÍ VADY

Oční vady lze odhalit již u kojenců

Možná ani nevíte, že od roku 1998 lze na Barrandovské poliklinice provést preventivní vyšetření zraku už u kojenců. Specializovaná dětská oční ordinace MUDr. Anny Zobanové, které jsme položili několik otázek, vlastní přístroj MTI Photoscreener, Ten totiž dokáže odhalit oční vady už u šestiměsíčních dětí.

Proč se vůbec tímto problémem zabýváte?
Podle zahraničních studií zhruba pět procent dětí má nějakou dioptrickou oční vadu, která neléčena včas může vést k tupozrakosti. Vzhledem k tomu, že maximální vývoj vidění se odehrává v prvním roce života dítěte, je nutné vadu včas odhalit a začít ihned s léčením.

Jak to probíhá?
Vyšetření není náročné, dítě sedí mamince na klíně a dvakrát po sobě mu vyfotografujeme oči. Dítě nestresujeme dotyky, ani podáváním léků. Jedinou přípravou k vyšetření je půlminutový pobyt v zšeřelé místnosti. Dítě sleduje blikající světlo a poslouchá zvuk hracího strojku. Výsledek ihned odečítáme z černobílé polaroidové fotografie. Tak se dají objevit všechny typy dioptrických vad a oční zákaly, které vedou k tupozrakosti nebo šilhání. Tuto metodu zkouší i oční oddělení nemocnice v Litomyšli.

Kdo vás může vyhledat?
Zájem o toto vyšetření by měli mít především rodiče dětí, kde se v rodině vyskytuje šilhání, tupozrakost nebo asymetrická dioptrická vada, hlavně velká dalekozrakost a astigmatismus. Dítě může přijít i bez lékařského doporučení, neboť se jedná o preventivní vyšetření. Z toho důvodu není také hrazeno žádnou ze zdravotních pojišťoven. Přístroj byl pořízen ze sponzorských darů a rodiče hradí pouze citlivý fotografický materiál.

Tak byste přece mohli vyšetřit i děti v mateřských školách a jiných předškolních zařízeních...
Rádi bychom toto preventivní vyšetření rozšířili celoplošně. Zatím spolupracujeme s dětskými lékaři a plánujeme vyšetření v dětských ústavech a kojeneckých domovech. Tímto způsobem je možné vyšetřit i jinak nevyšetřitelné a nespolupracující multihandicapované děti bez omezení věku.

MARKÉTA PŘIBYLOVÁ