číslo 45/2000
vychází 23. října

Zpět na obsah         

Životní styl
ZDRAVÍ


ROSTLINY A JEJICH MAGIE

Artyčok

Artyčoky jsou lahůdkovou zeleninou, která je u nás známa poměrně málo. V obchodech koupíme sice artyčoky sterilované, ale s čerstvými se setkáme jen velice zřídka. Tato jemná dietní zelenina je nejen chutná, ale má i léčivé účinky. Snižuje obsah cholesterolu v krvi, zlepšuje trávicí proces, obsahuje účinné látky proti ateroskleróze, chorobám jater i ledvin. Z minerálních látek obsahuje nejvíce draslíku a fosforu, dále vápník, hořčík a železo. Obsahuje i hodně vitaminu C, vitaminy B1 a B2 a provitamin A.

Artyčok je vytrvalá bylina podobná statnému bodláku s pichlavými šedoplstnatými listy. Drobné, fialové kvítky jsou směstnány do úborů, jejichž lůžko a spodní části širokých listenů jsou zdužnatělé.

Pravlastí artyčoku je Malá Asie. Od 15. století je znám z italských zelinářských zahrad. Odtud se pak pěstování rozšířilo nejen do Francie a Řecka, ale i do Anglie. Dá se pěstovat i u nás, ale raději v teplejších oblastech.

Předpěstované sazenice vysadíme do dobře vyhnojené půdy na vzdálenost 80-100 cm od sebe. Na místě rostliny vydrží 3-4 roky. Jedlých úborů se u nás zpravidla dočkáme až druhým rokem. Sklízíme je v době, kdy jsou dobře vyvinuté, ale ještě nerozkvetlé. Z artyčoku odřízneme stonek a konce ztvrdlých zákrovních lístků. Namočíme na chvíli do okyselené vody, aby neztmavly. Pak je vaříme v osolené vodě asi 20 minut. Odstraníme z vnitřku zárodky květů a dále upravujeme.

Vařené artyčoky jsou výborné třeba jen polité rozpuštěným máslem, nebo s různými pikantními omáčkami. Můžeme je také smažit, naplnit nádivkou a dusit.

Recept na smažené artyčoky

Čerstvé očištěné nebo sterilované artyčoky namáčíme v těstíčku. Potřebujeme: 2 vejce, 2 lžíce bílého vína, 3 lžíce oleje, 6 lžic hladké mouky, špetku soli, špetku strouhaného muškátového oříšku, 2 lžíce nastrouhaného sýra. Pak osmažíme v oleji dozlatova.

HANA UHLÍŘOVÁ