číslo 45/2000
vychází 23. října

Zpět na obsah         

Životní styl
ZDRAVÍ


PSYCHIATR DO KAPSY

Kontrolky

V posledních desetiletích se ukazuje, že právě neschopnost uvolnění a relaxace stojí na počátku celé řady tělesných onemocnění. O prvních příznacích budeme v následujících kapitolách hovořit. Zbývá nám však ještě rámcově si připomenout deset pracovních profesí, které jsou celosvětově statisticky nejohroženějšími a u nichž je stresové selhání mnohem častější než u jiných. Existují totiž obory lidské činnosti, které jsou z nějakého důvodu více náročné a vyžadují nejen větší fyzické a psychické rezervy, ale i větší schopnost se přizpůsobit, neboť vyčerpání tu hrozí častěji.

Piloti, kteří musí trávit dlouhé hodiny letu ve zdánlivém klidu a pohodě, v nudě, kdy se vlastně nic zásadního neděje, ale v podvědomí musí být stále ve střehu, protože někde číhá osudové nebezpečí. Lékaři a zdravotníci, zejména v nemocnicích, co se pohybují v prostředí bolesti, strachu a úzkosti. Vědí, že špatnou diagnózou či zanedbáním ošetření mohou ohrozit život, a jsou nuceni se citově obrnit vůči smrti a cizímu utrpení. Sekretářky, co musí přizpůsobovat svůj životní rytmus podle svých šéfů, snášet jejich nálady a rozmary,přizpůsobovat svůj volný čas potřebám zaměstnavatele. Dozorčí letového provozu, pracovníci na věžích letišť, mající velkou odpovědnost, nucení k neustálé pozornosti a koncentraci, bez možnosti se uvolnit a odpočinout si. Patří sem také učitelé: jejich role před žáky a studenty je obtížná, nápadná a vystavená permanentní kritice. Musí formovat a vychovávat, sami zvládat období velkých společenských změn a civilizačního chvatu a nedávat přitom najevo svoje pocity a prožitky. Kontrolní pracovníci velínů elektráren naopak nejvíc ohrožuje únava z jednotvárného moderního prostředí a postupné vyčerpání pocitu odpovědnosti. Asi vás překvapí, že mezi "ohrožené druhy" patří i žena v domácnosti, na mateřské dovolené. Je totiž nucena vykonávat stále stejnou činnost, monotonní, bez ohlasu a uznání okolí. Patří sem i novinář, jehož život je určován událostmi ve světě, stejně jako dělník u pásu, vykonávající stále stejnou činnost, stejné pohyby, celý pracovní život.

Postupně si povíme něco konkrétnějšího o signálních kontrolkách, které člověka varují přes selháním a o nichž by měl každý moderní člověk vědět, aby je včas rozeznal. Je na vás, zda se v těch pomyslných kontrolkách naučíte číst:

Kontrolka č. 1 - Chronický únavový syndrom
Kontrolka č. 2 - Poruchy spánku
Kontrolka č. 3 - Dráždivost a vznětlivost
Kontrolka č. 4 - Porucha koncentrace pozornosti
Kontrolka č. 5 - Chuť na sladké a porucha výživy
Kontrolka č. 6 - Střevní obtíže a porucha motility
Kontrolka č. 7 - Tiky
Kontrolka č. 8 - Nekoordinované pohyby a třes
Kontrolka č. 9 - Tělesné projevy
Kontrolka č. 10 - Psychické projevy

Pouhá polovina občas blikajících "kontrolek" by vás měla vést k zamyšlení a přimět k odborné konzultaci! Podrobněji příště.

JAN CIMICKÝ