číslo 45/2000
vychází 23. října

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 30. 10. 2000 PRIMA - 22.45 hodin

Dům plný tajemství

Manželství Marion a Franka Revinelliových má hodně daleko k dokonalosti. Marion je sice majitelkou sanatoria, které Frank vede, vlastní vůli však prosadit nedokáže. Frank s ní zachází krutě, zcela ji ovládá, nešťastná žena dokonce mlčky přehlíží jeho milostný poměr s ošetřovatelkou Laurou. Jednoho dne za ní Laura přijde s překvapivým sdělením - Frank ji prý sexuálně zneužívá proti její vůli. Vzápětí přichází neméně překvapivý návrh: měly by se proti němu spiknout a společně ho zabít. Marion ten nápad není proti mysli... Předlohou amerického thrilleru se stal detektivní román "Ta, která přežila" od známé autorské dvojice Pierre Boileau a Thomas Narcejac. Hrají Melissa Gilbertová, Bruce Boxleitner, Kate Vernonová a další.


Úterý 31. 10. 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Putování s dinosaury

Kdyby se nějakým filmařům podařilo cestovat v čase a vrátili by se o pětašedesát milionů let zpět, ocitli by se mezi dinosaury v jejich přirozeném prostředí. Mohli by se potom vrátit se snímky o době, kdy na naší planetě vládli plazi. To se ale nikdy nestane, říkáte si. Jenže nezapomínejte na to, že v dnešní době počítačových technologií lze téměř všechno. Tvůrci šestidílného televizního cyklu BBC Putování s dinosaury vám to dokážou. Rozhodli se natočit záběry dávno ztraceného světa tak, jak kdysi skutečně vypadal. Filmaři své síly spojili s předními světovými paleontology a počítačovými experty, a výsledek dalekosáhle překonal i ve své době tak převratný Spielbergův Jurský park. Věrohodnost dinosauřího cyklu, který zaznamenal celosvětově největší divácký úspěch BBC, je v jakémkoliv srovnání dosud nejvyšší. Ohromný ohlas seriálu vedl BBC k prodloužení cyklu o další dva díly, které česká televize rovněž zakoupila a bude je následně vysílat.


Středa 1. 11. 2000 NOVA - 20.00 hodin

Vražda v zrcadle

Hlavní postavou napínavého příběhu plného překvapení je doktorka Mary Richlandová, šokovaná zjištěním, že je hlavní podezřelou z vraždy svého manžela Paula. Zatímco detektiv Frank Russo, zkušený praktik, je přesvědčen, že jde o jasný případ, kde manželka zabila manžela kvůli pojistce, jeho partner, detektiv Nick Mendoza, je přesvědčen o její nevině, přestože všechno ukazuje proti ní. Přesto je Mary odhodlána zjistit pravdu a očistit se z hrozivého podezření. Režie James Keach. Hrají Jane Seymourová, James Farentino, Hayley DuMondová, Robert Desiderio, Alex Mendoza, Tracy Griffithová a další.


Čtvrtek 2. 11. 2000 ČT 1 - 20.00 hodin

Díky za každé nové ráno

I když Halinu Pawlowskou známe především z poněkud podbízivých televizních show, musíme si připomenout, že začínala jako scenáristka: k jejím nejlepším projektům patří tragikomedie Díky za každé nové ráno, režírovaná Milanem Šteindlerem. Sestavila rozložitý portrét zemitých hrdinů, pocházejících ze Zakarpatska, které ani celoživotní pobyt v Praze nepřiměl, aby se vzdali svých zvyklostí. Film vyslovuje obdiv těm, kteří si uchovali své já, zejména smysl pro někdy osobité, ale vždy spravedlivé chápání cti a mravnosti. Skrze průhled rodinnými a příběhy načrtává kroniku událostí, které se v našem státě odehrály za posledních více než třicet let.

Franciszek Pieczka podává ve filmu Díky za každé nové ráno vynikající výkonPozornost se upíná na dvě postavy - huhlavého, umanutého otce, jenž nemíní nic slevit z toho, že je hlavou rodiny (ztvárnil jej polský herec Franciszek Pieczka), a jeho dospívající dceru Olgu (v ní poznáme neuvěřitelně tvárnou Ivanu Chýlkovou). Sešli se zde umělci rozdílného tvůrčího založení. Pieczka předvádí nahrubo otesaný monument ražení Řeka Zorby, svůj part si navíc namluvil sám v odlišně přízvukované i modulované češtině, která dodává tak postavě otce patinu starobylosti. Naopak Chýlková staví na nepřetržité proměnlivosti hereckého výrazu. Snad jedině v okamžiku, kdy ztělesňuje školou povinné nohaté děvče, přestáváme jejímu převtělení věřit. Příznivému výsledku napomohl i režisér. Vyprávění prokládá Olžinými komentáři, které glosují události dotýkající se jí osobně i dění kolem ní, a příběh člení do jakýchsi minikapitol, oddělovaných úryvky z ukrajinského lidového popěvku o "propití". A nijak nevadí, že tímto postupem připomíná podobně jadrný jugoslávský filmu Brzy bude konec světa, nedávno též uvedený Českou televizí.

JAN JAROŠ


Pátek 3. 11. 2000 NOVA - 20.50 hodin

Tajný agent Jack T.

Jack Taggart, agent Úřadu pro životní prostředí, přilétá do malého městečka v Apalačských horách, aby vyšetřil podezření o zamoření toxickými odpady, které tu ilegálně v šachtách opuštěných dolů skladuje bezohledný boháč Orin Hanner. Maskován jako "tesař", který za peníze kostela provádí menší opravy u chudých lidí, začne Jack nenápadný průzkum... Režie Felix Enriquez Alcala. Hrají Steven Seagal, Marg Helgenbergerov, Harry Dean Stanton, Stephen Lang, Kris Kristofferson, Brad Hunt, Ed Bruce a další.


Sobota 4. 11. 2000 PRIMA - 21.50 hodin

Manželské rošády

Příprava školní slavnosti svedla dohromady tři rodičovské páry, jejichž životní styl se naprosto lišil. Obchodník na burze, někdejší hippie a magistrátní úředník i jejich manželky se od sebe liší věkem, společenským postavením i finančním zázemím, a přesto se spolu spřátelí. Schůzky a debaty jim pomáhají řešit problémy, které přináší život... Režie A. Hiller. Hrají B. Bridges, S. Channingová, R. S. Leonard, M. Stuart Mastersonová, C. Shepherdová a další.


 Neděle 5. 11. 2000 ČT 2 - 15.30 hodin

Baladický příběh z časů tmy

Režiséra Františka Vláčila známe jako režiséra monumentální Markety Lazarové, ale též komorních průhledů do života lidí v dávné minulosti (Údolí včel), ve vzrušené době těsně poválečné (Adelheid) či v současnosti (Dým bramborové natě). Obdivuhodný byl jeho smysl pro výtvarnou podmanivost obrazu, fascinoval schopností obejmout trpící duši svých hrdinů z nejrůznějších stran, a dobrat se neočekávaných zjištění. Již na počátku své režisérské dráhy upoutal lyrickým dětským příběhem Holubice, zaujal i jeho další snímek, Ďáblova past.

Podle románu Alfreda Technika Mlýn na ponorné řece Vláčil odvyprávěl nikoli jen napínavé dějové zákruty, ale především postihl baladicky pochmurnou atmosféru všudypřítomného tmářství: každá svobodomyslnost je nebezpečná, každý, kdo svými názory a postoji vybočuje z řady, musí být jako nákaza okamžitě odstraněn. Příběh se odehrává v první polovině 18. století v krasové oblasti na Moravě, v místech, o nichž se odjakživa vyprávěly děsivé zkazky, kde obrazotvornost snadno vyvolala představu ďábelských sil. Střetávají se zde nesmiřitelní protivníci: svobodný mlynář, nebojácně hájící svá práva, a církevní hodnostář, dobrý řečník a vzdělaný, o to však nebezpečnější člověk. Vláčil se spoléhá nejen na vynikající herecké výkony Vítězslava Vejražky a Miroslava Macháčka, ale také na vizuální stránku. Kontrast sluncem zalitých scenerií a černých oděvů dodává vyprávění nádech strohé grafické kresby.

JAN JAROŠ