číslo 47/2000
vychází 6.listopadu

Zpět na obsah         

Životní styl
S POLOPRÁZDNOU KAPSOU


ROSTLINA MĚSÍCE LISTOPADU

Vřes, libavka, pernettya

Podzim hýří barvami nepopsatelných odstínů a překypuje plody. Proč je nepřenést blíž k domovu? Výborně vyniknou nejen na záhonu a skalce, ale mohou rozzářit zápraží, opuštěnou lodžii a vydrží i v bytě.

Vřes (Calluna vulgaris) nabízí jemné květy, libavka (Gaultheria procumbens) a pernettye (Pernettya) zajímavé plody, které jsou podtrženy tmavými listy. Všechny rostliny jsou stálezelené. Můžeme je pěstovat v nádobách i volné půdě. Vyniknou právě na podzim, když již mnohé rostliny ztrácejí svůj půvab.

Všechny tři rostliny potřebují kyselou půdu a přiměřenou vláhu, poškozuje je dlouhodobé přeschnutí. Hnojíme je hnojivy bez obsahu vápníku.

Vřes, libavka, pernettyaVřes se vyskytuje i volně v přírodě a je znám vysokou odolností vůči povětrnostním podmínkám. Nevadí mu ani znečištěné prostředí měst a průmyslových oblastí. Kvete drobnými bílými, růžovými až purpurovými květy.

Libavka je příbuzná našim borůvkám a brusinkám. Uplatní se na skalkách, jako podrost či předsazba dalších keřů nebo jehličnanů. Výborně barevně doplňuje zeleň.

Pernettya je stálezelený keřík se zajímavým olistěním připomínajícím myrtu. Kvete bíle v květnu až červnu, na podzim dorůstají výrazné bobule rozmanitých růžových odstínů.

U rostlin na balkonech chráníme v zimě především kořeny v mělkých nádobách před přemrzáním. Rostliny, které máme uvnitř můžeme po otužení přenést ven. Při delším pěstování v bytě často přesychají.