číslo 47/2000
vychází 6.listopadu

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Záhada Blair Witch

Půvabný studentský žertík, který sklidil v kinech velký úspěch, jakýsi inscenovaný horor Záhada Blair Witch, se dočkal také premiéry na kazetách. Na trhu nabízí tuto kouzelně strašidelnou hříčku - film o filmu - společnost Warner Home Video.

Mladá filmařská parta z Anglie si vybrala jako inspiraci ke svému snímku vyrobenému v nezávislé produkci příběh ze skutečnosti. Hrdinou filmu se stala skupinka, která zmizela beze stopy v podivném, nechvalně známém lese Blair Witch. "Čarodějný les", jak přezdívají místu zdejší obyvatelé, hraje samozřejmě v Záhadě Blair Witch roli ústřední. Nevinně vyhlížející listnatý lesík si vyberou tři studenti s kamerou (dva chlapci a jedna dívka), aby tu natočili o prokletém místě své filmové svědectví. Jakmile vkročí do lesa, začnou se dít zvláštní věci. Ozývají se neznámé zvuky, ztrácí se předměty, před stanem studenti nacházejí hromádky kamení a kolem na stromech jakási rituální znamení. Navíc se ukáže, že v nevinném lesíku zabloudili. Natáčení se komplikuje a skupinku zprvu srdnatých mladých lidí opanuje strach z neznámého nebezpečí. Jak se zdá, cesta zpět je pro ně navždy ztracena...

Odlehčený mystifikační horůrek, jenž výtečně ctí pravidla svého žánru, byl natočen s minimálními náklady a samozřejmě s minimem členů štábu. Patří k těm nezávislým snímkům, jež zdobí dobrý nápad, znalost filmařských základů a ochota k maximální recesi - například důsledná práce s ruční kamerou a technicky horší kvalita kopie navozující potřebný pocit autenticity a bezprostředního zážitku. (Mimochodem, v téže filmové produkci vzniká letos druhý díl.)

JANA PODSKALSKÁ