číslo 50/2000
vychází 27 .listopadu

Zpět na obsah         

Životní styl
EKOLOGIE


V ZAJETÍ ELEKTROSMOGU

Vzpomínáte, co jsme se učili ve škole? Že všechna zařízení, která mají co do činění s elektřinou, mají ve svém okolí elektromagnetické vlnění? Je jedno, zda jde o televizor, vysoušeč vlasů, žárovku, myčku nádobí, cirkulárku, chladničku.

Co to vlastně je?

Mnohem nebezpečnějším zdrojem těchto vln jsou vedení vysokého napětí a trolejí železnic dlouhá tisíce kilometrů, vojenské radarové stanice obepínající celou zeměkouli, stovky satelitních, televizních a rozhlasových vysílačů, k nimž nedávno přibyly i vysílače komunikující s mobilními telefony. Výsledek? Na přelomu 20. a 21. století žijeme v elektromagnetickém vlnobití, o němž jsme ztratili přehled. Vžil se pro něj název elektrosmog. A co na to náš organismus?

Biologové a lékaři se s podivem shodují: elektromagnetická pole přímo ovlivňují kvalitu spánku a schopnost koncentrace. Kromě toho mohou způsobovat žaludeční nevolnost, stres, deprese, poruchy nervového systému, šedý zákal a dokonce i rakovinu a genetická poškození. Přestože důkazy o příčinné souvislosti zatím neexistují, četné studie dokládají přinejmenším nápadné souvislosti.

Možná by se divil i Edison

Před elektrosmogem není dnes v civilizovaných zemích uchráněno prakticky žádné místo. Uvádí se, že dnes na nás dopadá téměř desettisíckrát více elektromagnetického vlnění než před 50 lety.

Pole v okolí elektrických kabelů v domácnostech s napětím 220 V dosahuje do vzdálenosti několika centimetrů a obávat se ho nemusíme, u stožárů vysokého napětí jde však již o desítky metrů. Elektrický proud v našich obydlích vykazuje 50 kmitů za vteřinu - jiné je to např. u mobilních telefonů, které za jedinou vteřinu dosahují 450 milionů až 1,8 miliardy kmitů. Právě u těchto přístrojů se potvrdilo, že zahřívají nejen mozkovou tkáň, ale také uši a oči, aniž před ním mohou varovat senzory v pokožce. Působením mobilních telefonů se vědci zabývají již několik let. Provádějí pokusy s umělou hlavou zhotovenou ze skla a naplněnou speciálním roztokem, který má stejné elektrické vlastnosti jako mozková tkáň. Jak se ukázalo, stále je co vylepšovat. S velkou nadějí jsou nyní očekávány mobily budoucnosti, které budou namísto do hlavy vysílat vlnění spíše do okolí.

Jak se chránit před elektrosmogem?

  1. V místech, kde je slabý signál, telefonujte mobilními přístroji minimálně. Totéž platí pro telefonování v autě, není-li vůz vybaven střešní anténkou nebo "hands free".
  2. Dobu telefonování zbytečně neprodlužujte a nespěte v blízkosti zapnutých přístrojů. Zkracují snovou fázi spánku, což může negativně ovlivnit paměť.
  3. Při telefonování držte telefony nejlépe jeden centimetr od hlavy.
  4. Díváte-li se na televizi, seďte ve vzdálenosti dvou metrů.
  5. Pokud je delší dobu nepoužíváte, vypněte televizi i počítač.
  6. Chcete-li dobře spát, vězte, že elektrospotřebiče do ložnice nepatří.
  7. Na počítač instalujte ochranný filtr, který omezuje účinky elektromagnetického pole vyzařovaného monitorem.

Podle zahraničních materiálů zpracovala VĚRA KEILOVÁ