číslo 52/2000 |
|
Životní
styl |
|
Netradiční ozdoby na stromeček
Marcipánová
abeceda
60 g másla, 2 vejce, 200 g cukru, citronová kůra, 30 g mandlí, 2 hřebíčky, skořice, 500 g mouky (hladké a polohrubé dohromady) Utřeme máslo, přidáme vejce, cukr a citronovou kůru a mícháme do husta. Přisypeme neloupané strouhané mandle, tlučené hřebíčky, špetku skořice a mouku. Těsto vypracujeme a v chladu necháme ztuhnout. Vyválíme na 1/2 cm tlustou placku a vykrájíme písmena. Pečeme v mírné troubě. Zdobíme barevnými polevami. Vařené točenky 300 g mouky, sůl, zázvor, citronová kůra, 1/8 l mléka, 20 g droždí, 40 g másla, 1 žloutek Ze všeho připravíme velmi tuhé kynuté těsto a z něj po vykynutí tvoříme preclíky, postavičky či zvířátka splétáním tenkých válečků. Dáme je vykynout a pak je ponoříme do kastrolu s vařící vodou. Když vyplavou, položíme je na plech vymazaný máslem, posypeme solí s mákem či kmínem a zprudka upečeme. Sněhové řetězy 4 bílky, 70 a 190 g cukru, 1/4 l vody, 60 g moučkového cukru Do sněhu ze čtyř bílků zašleháme 70 g cukru. Přilijeme 190 g cukru svařeného ve 1/4 l vody na silnou nit a šleháme až do vychladnutí. Přidáme 60 g moučkového cukru. Na povoskovaný plech nastříkáme řady pusinek z části hmoty obarvené červeným bretonem, na ně napneme ozdobnou nit a navrch opět vystříkáme kopečky hmoty, tentokráte bílé. Řetězy sušíme ve velmi mírně teplé troubě. Všechny tyto - v mnohých případech i netradiční, netypické a dost možná nepovedené tvary, které vytvoříte (soudím podle sebe), se hodí jako ozdoby a řetězy na stromeček. Uvidíte, každý bude žasnout, totiž tohle je vždycky originál. Tak šťastné a veselé! |