číslo 2/2001
vychází 3. ledna

Zpět na obsah         

Televize a film


VIDEOSLOUPEK

Gladiátor

Nekonečná je touha filmařů vrátit se zpět do světů pravěku či starověku a prožít díky svým hrdinům alespoň na "place" dávná dobrodružství uprostřed divé zvěře, arén a tvrdých soubojů. Takový je kupříkladu Gladiátor, římský rek, který se objevil již několikrát na filmovém plátně. Jeho poslední americkou verzi z dílny Ridleyho Scotta nabízí právě na kazetách Bonton Home Video.

Scottův maximálně výpravný snímek nazvaný prostě Gladiátor zabírá téměř tři hodiny a spíše než uctivě přitakávající dějinám je vyjádřením obdivu k příběhu. Ostatně, tak tomu bylo ve většině Scottových filmů (připomeňme alespoň Vetřelce 1, Blade Runner, Ten, kdo mě hlídá či Thelma a Louisa). Tento je vyprávěním o osudu člověka, který se vzepřel tyranii svého císaře i osobní pokoře a v aréně bojoval za svobodu a rodinnou mstu. Pedanti by asi filmu vytkli leckteré nepřesnosti a rozmáchlost autorské licence ve výkladu charakterů postav, nicméně je to podívaná, při níž se člověk nenudí. Důraz na výpravu, hudbu, exteriéry a dramatičnost soubojů dává zapomenout i na fakt, že řada postav včetně hlavního hrdiny Maxima jedná spíše jako Američané než Římané (občasné politické tendence a aktuální společenské bolístky nevyjímaje). Navíc je třeba připomenout, že film nevznikal právě lehce (při natáčení například zemřel jeden z hlavních představitelů - Oliver Reed ztvárňující Proxima, táhly se problémy kolem rozpočtu filmu atd.).

Na rozdíl od jiných režisérových snímků z poslední doby (Bílá smršť, G. I. Jane) je Gladiátor poutavou vizuální zábavou, kterou šikovně podpořila kamera Johna Mathiesona a Russel Crowe v ústřední roli mužného vytrvalce Maxima.

JANA PODSKALSKÁ