číslo 6/2001 |
|
Pro každého něco |
|
BIOPOTRAVINY
Co jsou biopotraviny?
Biopotraviny jsou výpěstky ekologického čili organického zemědělství, pro nějž je charakteristické vyloučení umělých hnojiv. Jeho produkty jsou velmi kvalitní a ve vyspělém světě roste poptávka po těchto výrobcích úměrně ke zhoršující se kvalitě životního prostředí. V USA se například bioprodukty staly téměř módní záležitostí a stoupá dokonce i poptávka po "biooděvech" vyrobených z ekologicky vyprodukované vlny a bavlny. Cena biopotravin je proto také v porovnání s konvenčními výrobky výrazně vyšší, zatímco u nás je cena zatím téměř srovnatelná. Kvalitou však bioprodukty konvenční výrobky v mnohém předčí. V dnešních podmínkách je bohužel nemožné domnívat se, že bioprodukty jsou prosté jakýchkoliv chemických látek - vždyť zemědělci hospodařící ekologicky se u nás k tomuto způsobu obdělávání půdy a živočišné výroby mohli vrátit teprve před několika málo lety a zátěž půdy přetrvává dlouhá desetiletí. Kdo však jednou ochutnal zeleninu a ovoce v kvalitě bio, ví, že rozdíl od plodů běžně prodávaných v obchodní síti je značný. Výraznější, aromatičtější chuť a mnohem delší trvanlivost jsou jedněmi z nejdůležitějších vlastností. Větší přirozená odolnost biologických zemědělských produktů se přenáší i na člověka, který je konzumuje. Umělá hnojiva totiž snižují odolnost plodin a jak již bylo řečeno, zhoršují také jejich senzorické vlastnosti. V poválečném období nedostatku potravin sehrála anorganická hnojiva důležitou roli, ale dnes víme, že se díky nim spolu s rostoucí kvantitou potravin bohužel snížila jejich kvalita. V současnosti, kdy je ve vyspělém světě naopak nadbytek potravin, ztrácí používání hnojiv své opodstatnění, přestože produkce potravin ve velkém, s níž bývá nejvíce provázáno, je od našeho způsobu života již neodmyslitelná. Od intenzivního hnojení se dnes ustupuje především z důvodů ekonomických - na výrobu 1 kg dusíkatého hnojiva jsou zapotřebí 2 kg ropy. I to je důvod, proč ve vyspělém světě dostává ekologické čili biologické obdělávání půdy zelenou a podíl ekologicky obdělávané půdy se rok od roku zvyšuje. V případě živočišné výroby jde především o vyloučení používání preventivních léků u hospodářských zvířat, biologické krmení a lepší podmínky chovu. S potravinami v kvalitě bio se u nás můžeme setkat především v prodejnách zdravé výživy, kde jsou k dostání zejména cereální produkty. Tyto výrobky jsou opatřeny zeleným půlměsíčkem s nápisem Bio, jejichž biokvalitu zaručuje ministerstvo životního prostředí. Jiné nápisy Bio bez ochranné známky jsou pouhým prodejním trikem. V případě prodeje ovoce a zeleniny, ale i vajíček a mléčných produktů, fungují např. dodavatelské kluby, které jsou v přímém spojení s výrobci. Maso je zatím možné nakoupit přímo ze dvora pouze u producentů. VĚRA KEILOVÁ |