číslo 20/2001
vychází 7. května

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Seli bouři, sklidili zaplaťpánbůh!

Natáčím dokumentární cyklus o zločinech komunismu Ztracená duše národa, díl druhý - Ztráta tradice. V padesátých letech bylo vystěhováno z rodových hospodářství na 5000 selských rodin. Všem byl zabaven majetek, mnozí byli vězněni.

Ludmila Šeflová byla zatčena na rodném statku v jedenadvaceti letech, když se vracela z pole. Při výslechu jí český komunista třískal hlavou o zeď. Stříkala krev, kterou ji donutil slízat. Tento sadista byl stejného rodu a ideologie jako otec nynějšího předsedy KSČM. Odsoudili ji na deset let, jejího tátu, vlastence, písmáka, sedláka na třináct. Na svůj rodný grunt v Nečíně se už nikdy nevrátila. Ale teď je tu se mnou a s mým filmovým štábem. Statek je v troskách. Ludmila pláče: Srdce člověka bolí, když to vidí. Rodiče měli hroznou bolest, protože se tu nadřeli a nakonec z nich byli žebráci. Když se otec vrátil z kriminálu, vyměřili jim 300 korun důchodu a z toho měli být oba živi. Neměli na chleba, chodili na šípky, dostávali 3 koruny za kilo. Ukradli nám domov. Člověk bez domova je jako ztroskotanec na moři.

Bohumil Loucký, syn sedláka z Jaroměřic nad Rokytnou, byl zatčen spolu s otcem: Nikomu jsem neublížil, a jenom proto, že na mě táta nechal napsat dvanáct hektarů, aby to mohli ukrást, poslali mě na tři roky na jáchymovské lágry. A tatínkovi dali v jeho šestašedesáti letech šest roků na Borech. Grebeníčkovci dnes říkají, že to nebylo tak zlý jako za nacistů, že nacisti pálili lidi v plynových komorách, ale já to srovnávám jedna jedna, nacismus nebo komunismus, ta ideologie je zločinná. Kdo ví, jak by to dopadlo, kdyby čert sebral Stalina s Gottwaldem pozdějc a ti dva by ještě pět let hospodařili. Nevím, kolik z nás by se vrátilo z lágrů.

Zločiny komunismu nebyly po jedenácti letech demokratického českého státu potrestány, jejich protagonisté pojmenováni a morálně odsouzeni. Devadesátiletý sedlák Ladislav Křivánek, který si odseděl deset let říká: Staré české přísloví zní, kdo seje vítr, sklízí bouři. Oni seli bouři a sklidili zaplaťpánbůh!

Dnes, na prvního máje 2001 dívám se na televizní Události. Na Letné se sešli staronoví komunisté. Jejich vůdce Grebeníček mladší říká: "Demonstrujeme proti neúnosným poměrům v České republice!"

OLGA SOMMEROVÁ