číslo 23/2001
vychází 28. května

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


FONOGRAM

Přejete si váš organismus a sebe sama ovládnouti? Vaše životní ideály dosáhnouti? Zdraví, pracovní výkonnost a radost ze života opět získati? Pak neprodleně učiňte pokus se sugestivní deskou! V pořadu Fonogram Gabriela Gössela uslyšíte 5. června ve 21.04 hodin na stanici ČRo 2 - Praha sociální balady a lidové písničky v podání dvojic Blahník + Gratz a Blahník + Poupě.

Sugestivní gramofonová deska

Drážky šelakových gramodesek sice zachytily různé kuriozity - montáž válečné vřavy, zvuků provázejících býčí zápasy, autentický slavičí zpěv, vytí karpatského vlka či troubení afrických slonů... Snad nejbizarnější zvukový záznam ale přinesly dvě gramodesky z počátku třicátých let, uvedené na trh neznámými podnikavci pod názvem Psychophonie - systém Dr. Radwan.

Etiketa psychphonické deskyVýraz psychophonie v žádném slovníku nenajdeme a jen stěží se dnes asi dozvíme, kdo byl onen tajemný Dr. Radwan. Svým pronikavým zrakem na nás shlíží z fotografie na krabici se dvěma gramodeskami značky Odeon, obsahujícími nahrávky hlasu média, které údajně nejprve po několikatýdenních přípravách uvedl do hlubokého hypnotického spánku a poté nechal přednášet do mikrofonu (a následně na gramodesku) sugestivní rozkazy. Ty posluchačům slibovaly mimo jiné ...docíliti úplné sebeopanování, vnitřní odpoutání, osvobození od škodlivých návyků, posílení vlastní výkonnosti a vyzvednutí svých schopností... atd. atd. Fotografie v brožuře zobrazovaly dr. Radwana hypnotizujícího médium mluvící do mikrofonu, dr. Radwana kontrolujícího zhotovené snímky i spanilou dívku, která pak gramodesky správným způsobem používá. Podívejme se tedy, oč vlastně šlo.

Průvodní text gramodesek nejprve krátce osvětlil účel autosugesce: mobilizovat nesmírné duševní síly odpočívající v podvědomí, které se mohou stát duševní zbraní a účinně pak sloužit jako obrana proti dnešní špatnosti. Oním "dneškem" byla pochopitelně myšlena "moderní doba" konce dvacátých let, kdy ...nervosní a vyčerpaný člověk není s to sám na sebe míti vliv a je to nelogické žádati tudíž energii, která se nenalézá. Jeho představě musí býti pomoženo technickým prostředkem, který mechanicky by vyvolal uskutečnění autosugesce. Na základě těchto principů byla dlouholetá práce Dra. Radwana konečně korunována úspěchem. Lidstvo jest nemocné žitím - lidé jsou osamělí a nemají více sil se smáti pod maskou, kterou jim lidská společnost nasadila. Lidstvo dneška je jako loď bez kormidla. Na koho se lidstvo ve své tísni obrátiti, čeho se chopiti, aby v dnešním životním boji obstálo?

Dr. Radwan v nahrávacím studiuJistě již tušíte, že spásu mohl churavému lidstvu nabídnout za mírný poplatek dr. Radwan a jeho duši a nervy uklidňující psychophonické desky. Jak uvádí brožura, jeho ...psychophonický systém pozůstává z ranní, odpolední a večerní desky, které jsou rhytmu života přizpůsobeny. Ranní deska má býti použita hned po ranním probuzení a slouží k povzbuzení člověka k denní práci. Odpolední deska znamená uvolnění a odpočinek nervů a slouží k duševnímu odpočinku. Večerní deska způsobuje obrození, jelikož naše vnitřní (léčivé) síly uvádí do pohybu k našemu vlastnímu dobru... Při použití desky ranní se doporučovalo světlo červené, pro desku odpolední a večerní pak světlo modré. Cvičení bylo doporučováno provádět denně a vytrvale až do doby dosažení zřetelně pozitivního výsledku - a pak znovu po několikatýdenní pauze.

Pokud by dnešní posluchač vůbec přežil poslech některé z psychophonických desek systému dr. Radwana, aniž by ho přitom přepadl záchvat smíchu, uslyšel by telecím a monotónním hlasem "média v hlubokém spánku" sdělované pokyny typu "...vstaň, dýchej zhlubóka a pómálú, učiň sobě představu, že tvoje plíce plní se ozónem - moje činnost se stůpňuje, stávám se činnější, jsem áktivní, áktivní, áktivní..." (u ranní desky), nebo "...úléhní póhódlně, závří óčí a dýchej zhlúbóká a pómálú, bůdeš mítí pócít óspalostí, óspalostí, óspalostí..." (u desky večerní).

Brožura obsahovala ještě mnoho podobných užitečných rad, ale pro případ eventuální neúčinnosti desek i upozornění, že ...opakujeme-li pokus s autosugescí ve stavu deprese, zůstává tato bez účinku. Působnost desek pochopitelně závisela i na správném provádění cvičení podle přiloženého návodu, navíc vždy jen v dobu určenou pro tu kterou desku, neboť ...desky ze zvědavosti přehrávané běžným způsobem nemohou míti svého účinku, kterému jsou původně určeny, a celé cvičení stává se bezvýznamným.

Poslední strana brožury uváděla četná dobrozdání vděčných uživatelů, datovaná únorem až prosincem roku 1931. Vděčný dopisovatel S. B. ve svém dopise ze 16. února 1931 například uvádí, že k ozdravení celé jeho pracovní výkonnosti u něj došlo po dvouměsíčním denním používání systému dra. Radwana. Matriční čísla obou gramodesek ovšem neúprosně vypovídají, že tyto desky nemohly být natočené v žádném případě dříve než v létě roku 1932 - jak tedy mohly na pana S. B. blahodárně působit již rok a půl před svým vznikem, zůstane pro nás asi již navždy tajemstvím.

Psychophonické desky nabízel v "zapečetěném vkusném albu s ilustrovaným popisem" pražský nejstarší odborný velkozávod radio-gramofonového průmyslu Jan Kettner za 96,- Kč - tedy za cenu asi 6 gramodesek s běžnou populární hudbou.

GABRIEL GÖSSEL

Příště: Profil Karla Hrušky