červen 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


TIP NA VÝLET 5

Milí čtenáři,

jak jste si již jistě stačili všimnout, nedávno vyšlo v našem nakladatelství pokračování úspěšného titulu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (2). I letos jsme pro vás připravili soutěž, která je touto tématikou inspirována. Každý týden Vám nabídneme úryvek z knihy s fotografií (bude jich celkem 10) a vaším úkolem je z přesmyčky sestavit správný název popsaného objektu.

V každém kole bude vylosováno pět čtenářů, kteří obdrží následující ceny: 1. místo: gel na unavené nohy Ryor, dvojbalení barevného filmu Agfa a knihy Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 1 a 2 , 2. a 3. místo: dvojbalení filmu Agfa a kniha Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 2, 4. a 5. místo: dvojbalení filmu Agfa.


TĚKÁCUNIK AHRO
okres Pardubice

Přibližně pět kilometrů severně od Pardubic vystupuje z roviny dominanta Polabí, osamělá znělcová kupa s hradem stejného názvu. Přímo pod hradem, asi kilometr od obce Ráby, je parkoviště, odkud nás pohodlná cesta dovede až k bráně po necelém kilometru pěší chůze. Nebližší železniční zastávka (Stéblová) je vzdálená zhruba šest kilometrů pěší chůze.

Hrad je jedním z největších v Čechách. V letech 1421-1423 jej založil vůdce orebitů Diviš Bořek z Miletínka jako jeden z mála husitských hradů. V roce 1464 patřil králi Jiřímu z Poděbrad, potom jeho synovi Jindřichovi a v roce 1490 jej koupil Vilém z Pernštejna, který jej rozšířil a pozdně goticky přestavěl. V roce 1645 hrad dobyli a vypálili Švédové a od roku 1681 se uvádí již jako pustý a začíná rychle chátrat. Pozdějším lámáním kamene pak došlo ke zničení celé jeho jižní části. Na počátku 20. století byl postupně restaurován, přičemž jeho poslední nákladná rekonstrukce skončila až v roce 1993. Z hradu se zachoval především velký čtvercový palác a válcová Černá věž vysoká 35 metrů, která je současně významným trigonometrickým bodem. Dále se zachoval brány, předsunuté bašty a kaple. Po hradě nás provede průvodce, který nás seznámí s jeho historií. V hradním paláci jsou předváděny i ukázky historického šermu. Když vystoupíme na věž, pod kterou je šest metrů hluboká hladomorna, naskytne se nám pěkný výhled do kraje. Na západě se rozkládá Polabí, na severu jsou za dobré viditelnosti vidět Krkonoše, na severovýchodě Orlické hory a na východě Českotřebovská vrchovina. Na jihovýchodě spatříme Žďárské vrchy a na jihu město Pardubice v pozadí s Železnými horami.

Podle pověsti má být uvnitř kopce podobně jako v Blaníku ukryto spící vojsko. Jednou za rok se prý vrch otevírá a tehdy můžeme vojáky spatřit. Mniši z blízkého opatovického kláštera zde prý také ukryli do sudů poklad a tvrdili, že je v nich pouze víno. Zdejší pán se o tom však dozvěděl, poklad se sudů vysypal a znovu naplněné vínem je pak odevzdal mnichům. V okolí se můžeme zajet podívat na barokní zámek Karlova Koruna v Chlumci na Cidlinou nebo na novodobý pseudogotický zámek Hrádek u Nechanic. V Třebechovicích pod Orebem je také pěkné muzeum betlémů. V něm se nachází i náš největší betlém, který je sedm metrů dlouhý, tři metry široký a dva a půl metru vysoký.

Jména všech výherců jednotlivých kol budou zveřejněna v čísle 32, které vychází 30. července 2001.