červenec 2001

Zpět na obsah       

Soutěž


TIP NA VÝLET 10

Milí čtenáři,

nabízíme Vám poslední hádanku z úspěšného titulu Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech (2). Vaším úkolem je z přesmyčky uhodnout a odeslat správný název popsaného objektu.

V každém kole bude vylosováno pět čtenářů, kteří obdrží následující ceny: 1. místo: gel na unavené nohy Ryor, dvojbalení barevného filmu Agfa a knihy Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 1 a 2 , 2. a 3. místo: dvojbalení filmu Agfa a kniha Tipy na výlet po rozhlednách a starých hradech 2, 4. a 5. místo: dvojbalení filmu Agfa.


DAKVEL
okres Příbram

Jen několik kilometrů na jihovýchod od městečka Komárova u Hořovic leží malá obec Neřežín, kolem které prochází hranice vojenského prostoru, nepříliš daleko od obce, se v hlubokých brdských lesích nachází zřícenina hradu. Vypravíme-li se na ni, je nejlépe nechat auto přímo v Neřežíně. Odtud se pak vydáme pěšky po asfaltové silničce a po necelých dvou kilometrech dojdeme k parkovišti u vojenských kasáren. Na konci tohoto parkoviště odbočíme vpravo na na lesní cestu, která nás zhruba po sto metrech zavede až k hradu. Nejbližší železniční zastávka (Cerhovice) je vzdálená asi 10 kilometrů. Přestože hrad leží ve vojenském výcvikovém prostoru, vojáci běžně tolerují turisty, kteří se na hrad vypraví.

Hrad založil v roce 1263 Oldřich Zajíc, jenž pocházel z tehdy významného a vlivného rodu Buziců. Nejvýznamnějším členem tohoto rodu byl Vilém Zajíc, nejvyšší maršálek a královský podkomoří. Od poloviny 14. století se hrad stal majetkem nižší šlechty. V druhé polovině 16. století byl zčásti renesančně přestavěn, dále však nebyl udržován a v roce 1623 je uváděn již jako pustý. V 19. století byl v duchu dobového romantismu částečně upraven.
Z hradu se dodnes zachovala velká část mohutné válcové věže, zbytky paláce a několika vedlejších budov a hradeb. Je odtud pěkný pohled především k jihu na moře brdských lesů. hrad navštívil i Karel Hynek Mácha, který o něm chtěl napsat román, z něhož se bohužel zachovaly pouze fragmenty. Valdek se také objevuje ve stejnojmenné hře Václava Klimenta Klicpery.
O hradu koluje i tajemná pověst o Bílé paní, která tady obchází o půlnoci a v pravé poledne. Má to být přízrak bývalé hradní paní, která byla kdysi na Valdeku zákeřně zavražděna. Prý zde hlídá velký poklad ukrytý někde uvnitř hradu.

Přímo nad Neřežínem stojí zajímavý 537 metrů vysoký zalesněný kopec Jedová hora. Tady se dřív těžila železná ruda obsahující rumělku, ze které se vyráběla jedovatá rtuť. Můžeme zde ještě vidět pozůstatek bývalých dolů, oplocený otvor vedoucí hluboko do země. Stojí tady také jedna z posledních dřevěných triangulačních věží, bohužel již ve zchátralém stavu.

Pokud budeme pokračovat autem dál necelých dvacet kilometrů přes Komárov a Cerhovice do obce Točník, upoutají vás dva hrady, které se nad ní tyčí - Žebrák a Točník.