Vedle kdysi pravidelných nedělních tříhodinových Dobrých jiter
na stanici Praha Českého rozhlasu 2, z nichž jsme až dosud přinášeli zkrácené
ukázky, měl Václav Větvička z Botanické zahrady UK na téže stanici v uplynulých
letech a měsících rovněž pravidelné ranní květinové úvodníky, dobrojitřní
rozhovory se Světlou Lohonkovou, Tomášem Procházkou, Honzou Burdou a Bárou
Lukášovou. Byly vysílány živě, až do konce letošního srpna každý čtvrtek po
zprávách v půl šesté ráno. Ač skutečně živě odvysílané, zůstaly některé z
nich zachyceny v konceptu nebo na magnetofonových páscích a z nich přinášíme
dnešní ukázku:
19. července se Světlou Lohonkovou
Letošní léto pomalu vrcholí. Netáhne vás to také někam
ven - z města, do přírody, k moři, do hor?...
Možná, že by i táhlo, jenomže, to víte: když je člověk sedlák, přivázaný k
hroudě, tak má teď vrcholnou sezonu a musí se ohánět. Ty doby, kdy jezedovští
vyráželi v létě na výlety a práce za ně zvládaly brigády z dílen, jsou za námi.
Teď to vypadá, jako bych byl nějaký statkář s bučícím dobytkem za zády, ale v
našich zeměpisných šířkách je jedno, zda pěstujete pšenici, rybíz nebo exotické
rostliny jen tak, na dívání, na učení a na předvádění. - Když už jsem jej
zmínil: Máte ráda rybíz?
A jak!
Já také, i když je chuťově na mne moc kyselý, rád jej zpracovávám, třeba na
marmeládu. Jednak mě těší, jak z toho strojku, jímž rybíz melu, vylézá ten
tlustý hádek - pokaždé soutěžím o nejdelší nepřetržený. A pak: rybíz tuhne,
želíruje skoro bez jakékoliv chemie a já mám rád sklenici, obrácenou vzhůru
nohama, v níž ta červená rubínová průsvitná hmota zůstane pěkně pevná a
nevyteče.
To jste ale nějak utekl od botaniky ke kuchyni. Co kdybyste
se víc držel svého kopyta a řekl něco o rybízu - ale před zpracováním.
Budiž. Přestože na světě roste jen tak, od Pána Boha, asi 140 druhů rybízů, jako
ovocná dřevina vstoupily do člověčí kuchyně značně pozdě. Je to ovoce
překvapivě mladé, v celém starověku o něm není zmínky. Možná ale, že to je
tím, že o starověku severní Evropy se moc písemných dokladů nezachovalo. První,
kteří z evropských planých rybízů udělali ovocnou dřevinu, byli pravděpodobně
obyvatelé přímořských zemí u Baltu a Severního moře, tedy Holanďané, Dánové a
Němci - a to až někdy v 15. století. Nejdříve jen tak sbírali plody ze tří
přírodních druhů - rybízu červeného, rybízu klasnatého a rybízu skalního.
Později, někdy v 16. století, je patrně začali šlechtit, protože od tehdy jsou
datovány první odrůdy vzniklé výběrem a vyséváním nejproduktivnějších
jedinců. Dokonce se zachovalo i jméno jedné z tehdejších odrůd: Red Dutch. Pod
tímto jménem byly dokonce převzeny přes Atlantik a od roku 1629 se rybíz pěstuje i v
Americe. V roce 1778 už existovalo asi 10 kultivarů a dnes - to už jich jsou stovky.
Jak dlouho se rybíz pěstuje u nás?
Doloženě už od 16. století, ale tehdy ještě pod jménem "Víno svatého
Jana", což souviselo s dobou zrání rybízů v teplejších oblastech okolo
svatého Jana Křtitele, 24. června.
A co černý rybíz?
Ten je ještě mladší než předchozí bílé a červené rybízy. Přestože je
součástí evropské květeny, kultura pěstování odrůdových černých rybízů
přišla z Ruska. Až do konce 18. století však byl považován jen za léčivou
rostlinu. Jako kulturní ovocná bobulovina se pěstuje černý rybíz teprve od století
devatenáctého. On totiž černý rybíz dosud ne každému chutná. A víte, kolik se
ročně na světě sklidí rybízu? Asi 400 tisíc tun - nejvíc v Německu a Polsku. Tak
si dopřejte vitaminovou bombu, jíž rybíz je.
A mějte se rádi.
* * *
26. července se Světlou Lohonkovou
Tak co, byla vám a vašim kytkám dnes ráno zima? - Měla by
být, protože dnes je svaté Anny, a to - jak přísloví praví - je zrána chladno.
Nebyla a svatou Annu, tedy spíš než ji, tak všechny dvacáté šesté července - s
výjimkou 26. července 1914 - mám moc rád a pokládám tento den za takový opak
silvestra nebo Štědrého dne. Za kalendářní opak - vrchol léta, nejletnější den.
Už od dětství. Škola byla daleko za mnou i daleko přede mnou. Dnes je ten
nejprázdninovější den.
Tak to jste si zameditoval, skoro zafilozofoval, teď
ještě něco o kytkách. Ty svatoanenské jste tu zmiňoval touto dobou vloni, s čím
jste přišel dnes?
Neberte to vulgárně nebo dvojsmyslně, ale se smilem. Nebojte se, nepůjde o nic
souvisejícího s šestým přikázáním. Nejvýš byste se mohla dovolávat jistého
vládního poradce - takového pana Šloufa, ovšem 14. století - s krásným lahvovým
jménem Smil Flaška z Pardubic, ale to je shoda opravdu náhodná. Smil s velkým S je
skutečné prastaré české osobní jméno, zatímco smil s malým s je umělé jméno
květiny, vymyšlené či spíše přejaté Preslem před rokem 1843 patrně z
bulharštiny, srbochorvatštiny nebo slovinštiny, kde se všude v různých podobách
vyskytuje.
S vlastní kytkou je to složitější. Zatímco smil písečný je
naše domácí, evropská bylina, spíš bylinka, smil listenatý je u nás vyslancem
protinožců a klokanů. Do Evropy se dostal právě před 202 lety z Austrálie. Protože
ještě ani vy, ani posluchači nevědí, o jaké bylině je řeč, přidám obecněji
rozšířené, leč lidové a nebotanické jméno: slaměnka. Latinsky se jim říká Helichrysum,
a to je výstižnější pojmenování než ten panslovanský smil. Helios znamená
slunce a chrysos zlato. Slaměnky jsou teplomilné byliny milující slunce a
koncem července již kvetou naplno i u nás. Většinou zlatožlutě. Pěstují se jako
letničky, ale ne tak pro ozdobu zahrady jako pro krásné úbory (lidově květy), které
se suší a užívají do zimních kytic a vazeb. Jsou pro to jako stvořené, protože
jejich zákrovy jsou, jak jméno (smil listenatý) napovídá, opravdu listenaté.
To barevné, suché "od narození" nejsou vlastní květy, ale opravdu listeny,
součást květenství hvězdnicovitých, dříve složnokvětých rostlin. Jsou ovšem na
rozdíl od takové kopretiny nebo chrpy výrazně barevné. A pro ně se také pěstují.
Chceme-li slaměnky sušit, je třeba je odstřihovat ještě zcela nerozevřené a
zavěsit je "hlavou dolů".
Už jsem se bála, že mě dnes nepustíte ke slovu. Tak
alespoň obvyklou otázku: dostaly se tyhle Australanky i do naší květomluvy?
"Chci býti hoden Vaší lásky." - A můžete si to spolu s posluchači
přebrat, zda to je mé vyznání, nebo květomluvné poselství a jinotaj. - Tak se
mějte rádi, třeba i bez slaměnek a podobných vzkazů.