číslo 37/2001
vychází 3. září

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 12. 9. 2001 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 17.00, repríza 18. září 0.05

Jak zachytil baroko fotografický objektiv

Pražské nakladatelství Libri, vydavatel české encyklopedické literatury, nabídlo čtenářům v uplynulých letech mezi jinými pozoruhodnými tituly i tři velice reprezentativní publikace, které zachycují časové úseky modelující architekturu hlavního města. Tyto knihy mají název Praha 1610-1700, Praha 1891-1918 a Praha 1919-1940. Když jsem jimi listoval, Průčelí pražské Lorety bylo provedeno v první třetině 18. století podle návrhu Kryštofa Dienzenhoferazaujal mě jeden detail. Zatímco jména autorů odborných textů se střídala, pod fotografiemi bylo uvedeno jen jedno jméno - Ester Havlová. A tak mě napadlo, že by nebylo špatné do řady rozprav o českém směřování, vysílaných na vlnách stanice ČRo 3 - Vltava pod souhrnným titulkem Evropa 2003, pozvat uměleckou osobnost, která proměny české metropole, její viditelné evropské kontexty odehrávající se v několika velice odlišných časových úsecích zaznamenala fotografickým objektivem. Téma vymezené třemi knihami bylo bohužel v časovém limitu pořadu nerealizovatelné, a tak jsme se při setkání v kavárně - neboť kavárny jsou také zřetelnou stopou baroka v 21. století - soustředili na knihu, která zachytila období nejvíce vzdálené našemu času, období počínajícího baroka. Sedmdesátá čtvrtá část rozprav o českém směřování dostala název Jak zachytil baroko fotografický objektiv. Vypravíme se v ní k první pražské barokní stavbě, postýskáme si na potíže, se kterými se každý fotograf historické architektury v současné Praze potýká, ale především se pokusíme přiblížit posluchačům proces komunikace současného fotografa a dávného uměleckého díla.

Pro ty, kteří se účastní posluchačské soutěže cyklu Evropa 2003, jsou už připraveny otázky zářijového kola:

1. Dokážete vyjmenovat alespoň jednu z významných architektonických dominant, které v 17. století modelovaly podobu Prahy?
2. Jak se jmenuje kniha, ke které Moniku Zgustovou - dlouhá léta žijící ve Španělsku - inspirovaly osudy tří žen: vévodkyně z Alby - milenky Franciska Goyi, Vítězky Paulové - konfidentky rakouské policie a přítelkyně Boženy Němcové, a do třetice ruské spisovatelky Niny Nikolajevny Berberové?

Své odpovědi posílejte na adresu: Český rozhlas 3 - stanice Vltava, Vinohradská 12, Praha 2 - EVROPA 2003 - do 10. října 2001. Tři nejzajímavější dopisy odměníme některou z novinek nakladatelství Libri, které je partnerem naší posluchačské soutěže.

JAN TŮMA