číslo 38/2001
vychází 10. září

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


TVÁŘ ZA MIKROFONEM

Marcela Antošová, redaktorka ČRo Brno

Vaše cesta k mikrofonu?
Moje cesta k mikrofonu vedla přes filozofickou fakultu: vystudovala jsem obor sociologie a přihlásila se ke konkurznímu řízení na redaktorské místo v Českém rozhlase v Brně. Musela jsem se naučit úplně všechno: od mluvení na mikrofon, přes záležitosti tehdy fungujících rozhlasových technologií. Po několika měsících jsem z Brna mohla vysílat Mikrofórum a po dalších letech učení jsem vytvářela pro stanici Vltava pořad Dveře dokořán. Tento pořad a lidé kolem něj mne naučili pro rozhlasáka to nejpodstatnější - jeho součástí byla nejen rozhlasová kompozice, ale také hovory o hudbě, poezii a dalších uměních, ale také o životě. "Měřilo" se každé slovo, hlídala se každá nota. Pracovalo se v týmu a pracovalo se s velkým nasazením v tehdy velmi silné konkurenci tvůrců, jako byli Ota Nutz a další.

Vaše rozhlasová "nej"?
Jsou to lidé, které jsem poznala díky rozhlasu. A mám-li hovořit o oceněních mé rozhlasové práce, vážím si dvou: v roce 1990 jsem byla oceněna za pořad Společnost se syndromem strachu, který byl natočen v prosinci roku 1989 a sledoval fenomén, který mě jako vystudovaného sociologa mimořádně zajímal. Tato rozsáhlá kompozice, ve které vypovídali herci, malíři, sociologové, filozof i tzv. obyčejní lidé, byla dokonce živě vysílaná, což se u kompozic dělá jen mimořádně. Během pořadu do vysílání telefonovali posluchači a sdělovali svoje názory na problém strachu.
Kouzlu živého vysílání jsem zcela propadla - osm let na stanici Praha Host do domu, v Českém rozhlase Brno pořady Apetýt a Rendez-vous.
Moje "nej" z poslední doby je dokumentární kompozice o mimořádné osobnosti české kultury Eduardu Ingrišovi, o němž se u nás téměř nic neví (v roce 1948 odešel do Jižní Ameriky). Měla jsem možnost získat zcela unikátní a u nás dosud nepublikované zvukové i písemné dokumenty. Pořad byl vysílán letos v dubnu na stanici Praha a měl ohromný ohlas - ještě měsíc po prem
iéře mi přicházely dopisy od lidí, kteří se s Ingrišem potkali. Nikdy jsem žádnému pořadu nemusela věnovat tolik času - trvalo tři měsíce, než tento pořad vznikl.

Co vás drží nad vodou?
Nad vodou mne drží: plavání, můj jorkšírský teriér Yenkie a svoboda ve všech směrech.

(reé)