Pátek 5. 10. 2001
Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45 hodin
Výsadba česneku
V
naší české kuchyni a u Slovanů vůbec je česnek přední kuchyňskou zeleninou,
pochutinou a také všeobecnou léčivkou pro osoby všech věků. Je tedy hojně
pěstován pro účely tržní, ale také samozásobitelské. K jeho vypěstování pro
menší rodinu vystačíme obvykle se záhonem o jednom až dvou čtverečních metrech.
Půdu potřebuje dobře zpracovanou spíše na hloubku dvou rýčů, ale nesmí být
čerstvě hnojena - vyhovuje v tzv. druhé trati, ve staré síle. Před výsadbou je
nutné jednotlivě oddělené stroužky mořit nejlépe v 5% Sulce od večera do rána
proti háďátkům a pak ještě asi 1/2 hodiny v 0,2% Fundazolu proti houbovým
chorobám. Po oschnutí se hned vysazuje do hloubky 7 až 10 cm. Vesměs jde o odrůdy
ozimé: např. nepaličáky Alan, Benátčan, Lukan, Mojmír, Vladan záhorský, nebo
paličáky Blanin, Dukát, Jouan, Kleon, Ropal, Mikulovský, Tantal, Tristan nebo Vekan.
Vysazujte jenom odrůdy s uznávacím osvědčením.
(pel) |