10
vychází 25. 2. 2002

Zpět na obsah         

Tipy
Českého
rozhlasu


Pátek 8. 3. 2002 Český rozhlas 2 - PRAHA - Host do domu

RECEPTY NA KAŽDÝ DEN

Víno v proměnách

Aperitiv
Přípravou na požití pokrmu bychom mohli nazvat aperitiv. Klidně můžete sáhnout do své vinotéky a servírovat bílé víno. Musí být ale svěží, lehké a s vyšším obsahem kyseliny, aby vás na začátek moc neunavilo. Při slavnostnější příležitosti by neuškodila sklenička sektu. Ale žádné demi, šampaňské v úloze aperitivu má být suché. Pamatujte, že bílé víno se pije vychlazené, zatímco červené má mít pokojovou teplotu, ovšem nikoli oněch čtyřiadvacet, které máme normálně ve svých bytech. Bílé víno by mělo mít optimum kolem 12 stupňů Celsia a u červeného se teplotní škála pohybuje výš - od čtrnácti do devatenácti stupňů. Záleží na tom, z jaké vinařské oblasti víno pochází, i na jeho typu, složitosti a mohutnosti.

Na zahřátí
V mrazivých dnech každému přijde k chuti víno ve své horké podobě, ale pozor - jakýkoli nápoj z vína by se neměl vařit. Jinak by se odpařil alkohol a nápoj ztratil na kvalitě a chuti. K přípravě dobrého "svařáku" potřebujete hřebíček a celou skořici, na dochucení citron s cukrem a samozřejmě víno - klidně můžete použít i méně kvalitní. Koření přidejte do studeného vína a s ním ho teprve zahřívejte. Víno se tak lépe naváže s aromatickými látkami, které se ze skořice a hřebíčku uvolňují.

Osvěžení
K uhašení žízně poslouží víno v podobě lehkého střiku. V českých restauracích vám automaticky víno smíchají se sodovkou či minerálkou. Ovšem když přijedete do jižních zemí, nabídnou vám ještě jednu variantu - víno s vodou bez bublinek. Každý odborník by vám doporučil, abyste dali přednost právě této kombinaci. Vždyť už staří Římané ředili víno vodou, aby zjemnili jeho chuť a snižovali účinky alkoholu. A vinný střik má být právě takový - osvěžující a můžeme ho vypít větší množství. Navíc při mísení vína se sycenou vodou vzniká stejný efekt jako při pití sektu. Alkohol se nám dostává do těla daleko rychleji kvůli kysličníku uhličitému.

Co na zub
Víno můžete sice zvolit jako aperitiv, nicméně potom byste ho už neměli pít nalačno. K vínu patří sýr. Zvolit můžete jakýkoli druh, kromě pivního, který je hodně ostrý. V moravském sklípku vám nabídnou uzené nebo kousek špeku. Ani touto kombinací nic nezkazíte. Nepřítelem každého vína je ale jakýkoli kyselý pokrm. Takže okurky používejte maximálně druhý den, kdybyste náhodou množství konzumovaného vína maličko přehnali.

Vinná tečka
Oběd lze zakončit zákuskem a šumivým demi sektem, což je šumivé víno s vyšším obsahem cukru. Jestliže jako dezert podáváte sýry, zvolte aromatičtější odrůdy vína, jako je Müller Thurgau, Tramín, Sauvignon. Můžete přejít také do extrému a nalévat přírodně výrazně sladká speciální vína typu slámových nebo ledových.