25
vychází 10. 6. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


POZVÁNKA DO KINA

Hvězdné války znovu útočí

Něco takového se snad ještě nepřihodilo. Režisér (a současně producent) George Lucas si vymínil, aby premiéra nejnovějšího dílu Hvězdných válek (Star Wars: Epizoda 2 - Klony útočí) se na celém světě konala současně - dne 16. května. I čeští diváci jej mohli spatřit doslova hned v první minutě tohoto dne. Premiéru samozřejmě provázela mimořádná reklamní kampaň, která současně s přísným utajením jakýchkoli informací o konečném výsledku vyvolávala až horečnaté očekávání. A jistě i k nám dorazí nejrůznější předměty, spojené s kultem Hvězdných válek.

Záběr z nového dílu Hvězdných válekRozměrná sága, která se začala rodit již před čtvrtstoletím (a všechny dosud natočené příběhy jak na zavolanou nasadila do vysílání Česká televize nedlouho před premiérou toho nejnovějšího), spadá mezi fantaskní vyprávěnky, vytvářející si vlastní svět, vlastní mytologii, vlastní dějiny - podobně jako Pán prstenů nebo Harry Potter. Ovšem na rozdíl od nich jsou Hvězdné války původní svým námětem, nepředcházela je žádná kniha. Ale Lucas od počátku nebyl žádný troškař - rozlehlé vyprávění rozvrhl do devíti (!) částí a natáčet je začal kupodivu zprostředka, jako první vznikly epizody čtvrtá až šestá. Teprve pak se vrátil na začátek. Nyní tedy přichází na řadu část druhá.

Osudy galaktické říše, nucené zápasit o svou existenci s podlými vzbouřenci, skýtají bezpočet zápletek a dodrodružství, zvláště když pro dnešní trikovou techniku není vykouzlení čehokoli nemožné. Létání hvězdným prostorem, podivuhodní tvorové, souboje laserovými meči, honičky fantaskními prostředími, barvitá utkání připomínající gladiátorské zápasy či válečné výjevy, ale také komorní rovina něžné zamilovanosti, odpovědnost za blízké, kteří se nemohou bránit - to vše vyrůstá z pohádkových půdorysů, jen přelakovaných do sci-fi podoby.

Protože již víme, co bude následovat, zvědavost probouzí zejména očekávání, jakým způsobem se dospěje k událostem již známým. Dosud natočené příběhy prozradily, že jednoho z předních obránců Dobra - Anakina Skywalkera - si nakonec, zatím neznámo jak, podmaní Zlo, a že bude potírat své někdejší spolubojovníky. Prozatím však zůstává stále ještě sympatickým, byť zbytečně prchlivým a vztahovačným hrdinou, který má problémy s dosažením duchovní vyrovnanosti. Ale popravdě řečeno, co jiného lze od dospívajícího teenagera plného citových zmatků očekávat. Těšme se na další pokračování. Má být dokončeno za tři roky.

Přijetí Epizody II není jednotné. Od nadšeneckého přirovnání celého filmu k Homérově Odyssei (Darina Křivánová v Lidových novinách) až k ochotě připustit, že hrdinovo milostné tokání se podobá telenovelám a la Esmeralda (Mirka Spáčilová v Mladé frontě Dnes). Každý si bude muset ozřejmit vztah k tomuto po trikové stránce mimořádnému projektu podle vlastního uvážení a vkusu.

JAN JAROŠ