36 |
|
Tipy ČRo |
|
Pátek 6. 9. 2002 Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45 hodin Radost ze sklízení Hlavní sklizňové období nastává, s ním je spojeno většinou uspokojení z výpěstků, jejich chuti, vybarvení, z dosažených výnosů a trochou starosti se samotnou sklizní, zpracováním a uložením plodů. Ale toto období přináší také starosti - a není jich málo. Část úrody opadává a některé výpěstky jsou postiženy škůdci nebo chorobami - nic nesmíme zanedbat. Spadlé plody, často červivé, mohou být "základem" červivosti v příštím roce - pokud nesesbíráme včas spadlé plody a dovolíme larvám = červům z plodu vylézt a někde v půdě se zakuklit k přezimování. Kromě toho se i spadlé plody včas sebrané dají zpracovat na želé, mošty, šťávy a další produkty. Protože sklizeň ovoce bude pokračovat, je třeba zkontrolovat, vyčistit a vydezinfikovat skladovací prostory jak pro čerstvé ovoce konzumní zralosti v zimě, tak pro ukládání zavařenin, kompotů atd. Od poloviny září už sklízíme raně podzimní jablka a také hrušky. Sklizňovou zralost poznáme tak, že plod podložíme dlaní ruky a jeho kruhovým zvednutím nad větévku se má lehce oddělit. Pokud se neoddělí, není zralý.(pel) |