41
vychází 30. 9. 2002

Zpět na obsah         

Tipy
Českého rozhlasu


Pátek 11. 10. 2002 Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45 hodin

Křen, pastinák, černý kořen

Trvanlivější kořeny podzimní a zimní zeleniny jsou často pěstovány v zahrádkách a také nacházejí dobré uplatnění v kuchyni, někdy jsou dokonce nepostradatelné: křen, pastinák, černý kořen. Nejběžnější je křen, vytrvalý na pěstebních místech a upotřebitelný skoro v každém období. Podobně pastinák a černý kořen (dvouleté zeleniny) docházejí užitku v mnoha jídlech. Pěstitelsky není žádná z těchto zelenin náročná, zvláště skromný je křen. Je vhodné si vypěstované kořeny zabezpečit pro rychlou dosažitelnost i v hluboké zimě. Doporučuje se teď v říjnu, ještě před příchodem silnějších mrazů, vyrýt skoro všecky kořeny a naskládat je ve sklepě do vlhkého písku; ve sklepě musí být chladno, aby křen nezačal rašit, pak ztrácí hodnotu. Podobně můžeme vyrýt většinu kořenů pastináku a černého kořene, i když oba druhy jsou také plně mrazuvzdorné. Pár kořenů si ponechte v záhoně pro pozdější jarní potřebu.

(pel)