45
vychází 29. 10. 2002

Zpět na obsah         

Televize
a film


VIDEOSLOUPEK

Výlet

Co si doma neřeknete, dozvíte se cestou - málokterý slogan k českému filmu vystihuje tak trefně náladu i obsah příběhu, jejž tvůrci snímku Výlet divákům nabízejí. Na kazetách jej uvádí od října společnost Centrum českého videa.

Filmem Výlet pokračuje režisérka Alice Nellis ve vytyčené dráze autorského filmu, který si nehraje na hlubokomyslnou studii, nýbrž si všímá zdánlivě obyčejných lidských situací a vztahů, které nemusí být vždy docela idylické. V příběhu filmu Výlet je mimořádně důležitá jednotka rodiny, kde jsou obě dcery provdané a která nežije nijak harmonicky, ale přesto se dokáže obdivuhodně semknout v zásadním, pro někoho možná pitoreskním úkolu. Tím momentem je nutnost převézt popel dědečka (respektive otce) dle jeho posledního přání na slovenskou půdu. Film líčí cestu dvou sester, jejich matky, jednoho zhrzeného manžela, babičky a jednoho malého syna na slovenský hřbitov. Během této kouzelné rodinné road movie, která nepostrádá znaky obtížně komunikující rodiny a klopotně fungujících manželství obou dcer, se skutečně dozvíme to nejpodstatnější o povahách všech zúčastněných. Ale také to, že žádný rodinný smutek se neobejde bez nutného humoru a paradoxů, které - díváme-li se na ně bez patosu - nás mohou posunout k lepšímu porozumění s našimi blízkými a ke zkušenosti, jež může poodhalit mnohé z toho, co nám bylo dosud pod nánosem všedních trablů skryto.

Autorský snímek Alice Nellis vyšel z čtenářského impulzu jisté americké povídky, ale především z přesvědčivého hereckého soužití matky Ivy Janžurové s dcerami Sabinou a Theodorou Remundovými. "Zdá se mi, že k tomu, aby si partneři, ale i rodiče a děti dokázali navzájem projevit svou lásku, bývá často potřeba dost odvahy," tvrdí režisérka Nellis. "A přitom by někdy stačilo pročistit vzduch tou nejbanálnější, ale tak důležitou větou - mám tě rád." I o tom je film Výlet, zdánlivě nevinná, ale přesto čím dál významnější i bizarnější cesta za pochopením sebe sama i prohloubením vztahu k těm nejbližším.

(ska)