46
vychází 4. 11. 2002

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Neděle 17. 11. 2002 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.32 hodin

Vrátka se zavřela

Ne, nejsou návraty
Vždyť všechny známé věci -
od strojů před vraty
až po kanára v kleci -
jsou provždy ztraceny
když jednou odešel jsi
.

Smutek, vědoucnost a vzpoura, čitelné i v tomto úryvku z delší básně, provázely Karla Kryla celý život. A také vědomí času, jeho křehkosti, pomíjivosti i náhlé a neodvolatelné konečnosti. Vždyť v knize-rozhovoru Půlkacíř řekl: "Uvědomuju si, že šéf je nade mnou a může se stát, že mi zmáčkne malinkatou cévku v hlavě a já už nic neřeknu. Jenom se tu položím." Ta chvíle přišla v Mnichově pozdě večer 2. března roku 1994. Stalo se to na ulici neočekávaně, jako blesk z čistého nebe.

Krylův "šéf" neodpovídá na otázky. Nechává je bez komentáře. Písničkář a básník to už předem komentoval: "Bohužel nemáme čas Pána Boha. Člověk může přežít jenom tím, kolik udělal dobrého. Anebo zlého."

Týden před posledním březnem svého života přišel Karel Kryl do rozhlasového studia, aby pro stanici Vltava přečetl osobní výběr ze svých osobních veršů. Tak se pořad připravený původně k jeho padesátinám stal neuvěřitelně a neočekávaně posledním záznamem Krylova autorského přednesu.

Píseň Bratříčku, zavírej vrátka se stala na celá dlouhá léta totality pojmenovaným pocitem jeho generace a přivlastnili si ji i tehdejší děti, pozdější aktéři studentské revoluce 17. listopadu 1989.

A právě tomuto dni je věnován i tento Souzvuk.

Pořad režijně připravila Markéta Jahodová, hudbu vybrala Wanda Dobrovská, úvodem hovoří Rudolf Matys.

PAVEL ŠRUT