Pátek 11. 4. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA 6.45 hodin
Cibule kuchyňská
Cibule je velmi stará zelenina, je to
rostlina dvouletá, v květenství cizosprašná. Narůstá do baňatého tvaru, složena
je ze suknic. Kromě kuchyňského a konzervárenského upotřebení je také známou
léčivkou. Nejběžnější z našich cibulí je cibule kuchyňská jarní, kterou
vypěstujeme buď ze semínek, nebo z předpěstované sazečky. Právě ony malé cibulky
s průměrem do 15 mm vysazujeme v tuto dobu do řádků na vzdálenost 10 až 15 cm.
Půda musí být dobře zpracována, v bezplevelovém stavu, přitom ji nesmíme
přehnojit - ztratila by trvanlivost. Ani předčasné vysazování již koncem března
není vhodné, neboť po pravděpodobném ochlazení a mrazících snadno vybíhá do
květů a neudělá pořádnou cibuli. Sortiment je velmi široký co do odrůd, tak barvy
cibulových suknic (žluté, bílé, červené). Kromě této běžné cibule jarní
můžeme pěstovat také deset odrůd ozimých, které po výsevu v srpnu dobře
přezimují na záhoně a sklízejí se zelené v květnu nebo suché v červnu.
(pel) |