48 |
|
Tipy Čro |
|
Středa 26. 11. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin Rozhlasová akademie třetího věku Z přednášky ing. Věry Dvořákové vyjímáme: V globální společnosti současného světa dochází k odtabuizování různých multikulturálních stravovacích zvyklostí: běžně jíme kachnu s ananasem, maso v pomerančové omáčce, někteří cestovatelé smažené brouky atd., často jako určitý výraz snobských ambicí.Jídlo a jeho příprava znamená splynutí volného času a práce: zahrnuje vše charakteristické z obou nejdůležitějších stránek naší duševní i fyzické aktivity - povinnost, určitou námahu, opakování, slast... Ale též jakousi uměleckou souhru kreativity, nápadů, práce rukou, do níž se soustředí citlivost, způsobilost, šikovnost, vkus i chuť. Hostíme-li někoho, můžeme hovořit o zábavě, manifestované lásce k těm, které hostíme, o vztazích k těm jež zveme... Ostatně - co je to pohostinnost? Sociologové uvádějí, že jde o altruismus, jenž se ve fylogenezi vyplácí, neboť je reciproční, ale filozof Emanuel Lévinas definuje pohostinnost jako základ konkrétní mravnosti." Kontrolní otázka: Je jídlo pouhou fyziologickou potřebou? (df) |