50
vychází 1. 12. 2003

Zpět na obsah         

Tipy Čro


Středa 10. 12. 2003 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin

Rozhlasová akademie třetího věku

Z přednášky ing. Věry Dvořákové vyjímáme: Inovací pro vybavení domácnosti se stalo zavedení plynových sporáků, které umožnily vaření jídla v relativně krátkém čase. Neprodukovaly popel, nevyžadovaly žádný prostor ke skladování paliva a nevyzařovaly nepotřebné teplo do prostoru, což bylo oceňováno hlavně v letních měsících. V roce 1851 byl na světové výstavě v Londýně vystaven plynový "vařící stroj", a za tři roky poté, v roce 1854 byla v Berlíně přestavena první "plynová kuchyň". Tyto sporáky a kamna byly zaváděny zejména ve velkých hotelových kuchyních. Později zkonstruoval chemik Robert Bunsen praktický plynový hořák, používaný dodnes v chemických laboratořích - známý Bunsenův kahan. Protože cena plynu byla ke konci 19. století vysoká, přecházela plynofikace obcí do komunální režie, ale vše postupovalo relativně rychle. Již v roce 1892 byla například v Německu vydána první kuchařská kniha, jež se věnovala přípravě jídel na plynovém sporáku.

Kontrolní otázka: Co víte o vývoji kamen?

(df)