1
vychází 22. 12. 2003

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 29. 12. 2003 ČT 2 - 21.30 hodin

Marxové řádí mezi pistolníky

U všech filmů bratří Marxů vyvstával problém se soudržností scenáře, příběh většinou býval povrchně slátán. Důraz se kladl především na sólové výstupy ústředních hrdinů, které pak vyznívaly jako izolované střípky často úžasných nápadů v podprůměrném dramatickém vyklenutí vyprávěných událostí. Marxům tento postup zřejmě nevadil - ostatně jejich revuální hry, jimiž na jevišti začínali, byly konstruovány právě takto, jako pouhý řetězec bláznivých nápadů s dějem jen nezávazně naznačeným.

Do světa filmu vstoupili s obdobnými představami - a nikdy je nezměnili. Jenže spolu s útlumem komediální razance, s výrazovou stagnací se tento nedostatek ještě umocňoval. Svůj podíl jistě mělo i režijní vedení: průbojné odborníky odchované ještě němou groteskou a se smyslem pro gradování "marxistické" komiky (například Sam Wood, jenž režíroval Noc v opeře a Kobylkáře) nahradili druhořadí řemeslníci, kteří byli ochotni bez jakékoli invence natáčet cokoli.

To se přihodilo i u westernové taškařice Jdi na Západ. Režisér Edward Buzzell (který Marxe vedl již V cirkuse) jen málo využil šancí, které toto téma skýtalo. Jako většina komiků se i Marxové vypravil do míst opředených legendami, do míst, kde promlouvaly především kolty.

Plynulost i nápaditost vyprávění již vykazuje jisté zmalátnění, ale řada scén je opět skvostná - počínaje první, která se odehrává na nádraží, kde se hrdinové poprvé setkávají a chtějí ošidit jeden druhého odebíráním vydaných bankovek, protože žádný z nich nemá dost peněž na zakoupení jízdenky. Scénka košatí do hravých absurdit. Když si Groucho drží ruku v kapse, aby se tam z vnějšku nikdo nedostal, ale je mu nejprve odstřižena celá nohavice a poté i šos kapsy s bankovkou, Groucho odchází s poznámkou, že se nějak ochladilo.

Marxové vnášejí zmatek všude - i na Divoký západZazní několik absurdních vtipů - na konstatování, že v případě potřeby lze použít telefon, zazní odpověď, že nic takového ještě nebylo vynalezeno. Nápaditě je rozvinuta scénka prohledávání podezřelé místnosti, opět plná absurdit (Harpo vytáhne minidělo a ve snaze nasypat do něho střelný prach jej rozsypává všude kolem). Marxové nezapomněli ani na ztíženou komunikaci. Setkání s indiánským kmenem vychází z nemožnosti dorozumět se jazykově, selhávají i pantomimické pokusy kvůli odlišnému odečítání významů. Vyprávění vrcholí závěrečnou honičkou odehrávající se ve vlaku, kde Marxové nakonec musí rozbít i vagóny, aby měli čím přikládat do parního kotle. Zápolení s lumpy a nečekané nehody (Marxové několikrát uvíznou na návěstidle, naštěstí otočném) jsou vybroušeny do nejmenších podrobností - stačí si vybavit nepatrný detail, kdy Harpo brousí sekeru o kolo jedoucího vlaku.

Pokud ovšem režisér pustí své hrdiny ze zřetele, spokojuje se jen s rozvíjením obvyklých klišé. Ani tentokrát nechybí motiv milenců, vybavený navíc milostným duetem, který těží z dobové konvence "zpívajícího kovboje". A Marxové opět zkříží cestu zlotřilcům, chtějícím získat důležitý pozemek. Nezbývá mi než uznat, že existují nápaditější a vtipnější westernové parodie. Třeba Limonádový Joe.

JAN JAROŠ


Úterý 30. 12. 2003 NOVA - 15.35 hodin

Jeden hot a druhý čehý

Pan Guillaume Daubray-Lacaze je vynálezcem, majitelem malé továrničky a současně starostou provinčního městečka. Jeho energická žena Bernardette je naopak romantická zahradnice. Přesto si žijí poměrně poklidným životem. Problémy nastanou když Guillaume získá kontrakt na tři tisíce kusů svého stroje na likvidaci exhalací z ovzduší. Potřebuje rozšířit výrobu a když se mu nepodaří získat státní pozemek a jeho žena odmítne vzdát se skleníku a záhonků, je nucen nastěhovat si výrobu do vlastního domu. Aby měl kde skladovat nové stroje, rozhodne malou sabotáží zlikvidovat ženě zahrádku - a to je ona poslední kapka, kterou pohár přeteče.

Režie Claude Zidi. Hrají Louis de Funes, Annie Girardot, Julien Guioma, Genevieve Fontanel, Jean-Jacques Moreau a další.


Středa 31. 12. 2003 ČT 1 - 19.10 hodin

Odkud vás znám

Poprvé vystoupil Felix Holzmann v roce 1967 v silvestrovském pořadu "S našinci kolem Evropy" a od roku 1971 už byl žádaný do každého závěrečného pořadu roku. Jeho scénky byly vysoce profesionální. Objevoval se i v jiných pořadech např. u Karla Gotta, Miloslava Šimka, v "Kabaretu U dobré pohody" a v řadě dalších. Partnery mu byli např. Jiří Bruder, Viktor Mauer, Lubomír Lipský, Karel Gott, Milan Neděla, Miloslav Šimek, Iva Janžurová, ale nejdéle a nejčastěji vystupoval s Františkem Budínem. V devadesátých letech vzhledem k zdravotním potížím i stáří už velmi omezoval svá vystoupení. Naposledy v roce 2002 slíbil Jiřině Bohdalové, že po dlouhé době opět vystoupí na Silvestra. Bohužel tento slib už nemohl splnit. Zemřel 20. září ve východoněmecké Sasské Kamenici ve věku jedenaosmdesáti let. Díky archivu České televize dnes můžeme alespoň částečně daný slib Felixe Holzmanna splnit.


Čtvrtek 1. 1. 2004 ČT 2 - 21.45 hodin

Barvitý obraz starobylé pospolitosti

Román maďarského experimentujícího prozaika Pála Závady sice vyšel v českém překladu jako Jadvižin polštář, avšak filmovou verzi zpracovávala ČT ještě před jeho vydáním, takže proto zní název filmu odlišně - Polštář Jadvigy. Co z pozoruhodné předlohy zůstalo? Značně vyumělkovaný, melodramatický, do výrazové exprese zabíhající obrázek ze života malé slovenské komunity usídlené v Maďarsku poblíž rumunských hranic. Film zachycuje - ovšem druhotně, prostřednictvím oznamovaných zpráv - bouřlivé společenské změny, jak je přináší události první světové války, rozpadu monarchie, vzniku Maďarské republiky rad....

Jenže odraz těchto událostí na osudy hrdinů je minimální, tvoří pouhý kolorit, pozornost se soustředí hlavně na soukromí, procházející bouřlivými zvraty. Slovák Ondruš (Roman Luknár) se ožení s maďarskou dívkou Jadvigou (scéna svatby vykazuje téměř etnografické rysy, ať již jde o popis svatebního rituálu či třeba vrstvení prádla, které nevěsta musí mít na sobě, ale jejich vztah od počátku provázejí neshody, navíc živené ne zcela zřetelnými stíny z minulosti. Jadviga (Ildikó Tóthová) totiž odmítá se svým mužem spát, i když jej zároveň sexuálně provokuje. Všimněme si třeba, čeho všeho u Ondruše dosáhne pouhým sevřením stehen. Navíc ani její dávný milostný poměr ještě nevyprchal.

Ve filmu si postavu faráře zahrál Marián LabudaSložité členění příběhu obsahuje několik významových rovin. Dotýká se soužití přímočarého vesničana s rozmařilou dívkou spojenou spíše s blahobytným městským prostředím (však také zazní nadávka do buranů), zachycuje tlak maďarské policie na vnitřně rozpolceného Ondruše, aby donášel o aktivitách slovenské populace, rozohňované zejména kázáními místního faráře. Zpodobnění mravně upjaté společnosti kolem roku 1920 však shledávám sporné zejména v erotické nenasytnosti, ba vybuzené smilnosti, beze zbytku jakoby určující jednání člověka. Věrohodnost zpodobněných skutků snižuje vnášení takových pohnutek a prožívání, které sotva odpovídají dobovým zvyklostem. Režisérka Krisztina Deáková upřednostňuje pastelovou stylizaci barev, jako kdyby chtěla naznačit bezbřehou idylu, která je plna dojemných klišé. Je však nutné ocenit věrohodné jazykové rozvrstvení - i když ústřední postavy používají maďarštinu, slovenské obyvatelstvo mluví svou řečí (včetně bodrého pana faráře, jehož představuje Marián Labuda).

JAN JAROŠ


Pátek 2. 1. 2004 ČT 2 - 20.00 hodin

Dokument o dobrých lidech

Film režisérky Olgy Sommerové Dva muži na Sibiři je dokumentem o dvou dobrých lidech žijících mimo centra dění. Pod poněkud zavádějícím názvem (film nás zavede na Českou Sibiř) se skrývá vizitka dvou pánů, kteří dobrovolně žijí v ekologické skromnosti a není jim lhostejný úděl spolužijících tvorů (ať už jde o lidi nebo zvířata).

Pavel Křížek je ekologickým aktivistou a ornitologem. Ve své stanici zachránil už řadu nemocných a zraněných ptáků a jeho činnost jde ještě dál. Uspořádal výstavu s názvem Světlo pro Prahu, kde ukázal nesmyslné utrpení ptáků, kteří přicházejí do styku se sloupy elektrického napětí. Objednal se k předsedovi vlády a některým ministrům a svou důsledností dosáhl toho, že přeměna elektrických sloupů z míst smrti na místa pro ptáky bezpečná se stala podmínkou privatizace české energetiky. Pavel se vzápětí vrhl na svůj další projekt. S pomocí hnutí Právo na krajinu chce do ústavy dostat nařízení, podle kterého by bylo zakázáno oplocovat soukromé pozemky v krajině.

Radek Malotín byl flétnistou v Pražské komorní filharmonii. Teď je dřevorubcem žijícím už třináct let na venkově. Kultivuje, kácí a vysazuje stromy, obdělává pole, seče louky, stará se o koně, zasahuje do věcí přírodních a jako člen obecního zastupitelstva i do věcí politických. Společenský cvrkot mu není cizí a je to vidět i na jeho chování před kamerou.

Snímek Dva muži na Sibiři představuje dvě životní cesty, které, ač to zní příliš pateticky, vracejí člověka k tradičním hodnotám. Protagonisté filmu jsou každý jiný, ale buďme za oba rádi. A buďme rádi i za dokumentaristku Olgu Sommerovou, která je přivádí na televizní obrazovku.

(tp)


Sobota 3. 1. 2004 ČT 1 - 21.10 hodin

Osobní strážce

Frank Farmer má rád věci pod kontrolou. Jako bývalý agent tajné služby chránil dva prezidenty a další významné osoby. Jeho povolání profesionálního osobního strážce jej nutí mít přehled o každém detailu své činnosti. Nesmí dát protivníkovi žádnou šanci. Své úkoly plní přesně a bez problému až do chvíle, kdy se setkává s Rachel Marronovou. Rachel je superhvězda populární hudby a její kariéra neustále stoupá. S popularitou se množí i bláznivé dopisy s nebezpečným podtónem. Rachel si musí najmout osobního strážce a nejlepší je právě Frank Farmer. Tak se setkají dva špičkoví profesionálové.

Hlavní role Kevin Costner a Whitney Houstonová.


Neděle 4. 1. 2004 NOVA - 22.15 hodin

Nemilosrdně

Chicagský policista Eddie Jillette se společně s parťákem Joe Collinsem pokouší zadržet velkou zásilku drog. Jejich protivník, nelítostný gangster Losado, se však ukáže mnohem nebezpečnější než oba předpokládali. Joe je brutálně zavražděn a Eddie je odhodlán parťákovu smrt pomstít. Jedinou jeho šancí je svědek vraždy, atraktivní Michele Duval. Vydá se za ní a za Losadem do New Orleansu, jeho šance však nejsou velké. Nezná zdejší prostředí, místní policie není vůbec nadšená, že se v jejich rajonu objevil chicagský polda a navíc musí společně s Michel prchat před nebezpečným gangem. Útěk plný nebezpečí však oba uprchlíky sblíží.

Režie Richard Pearce. Hrají Richard Gere, Kim Basinger, Jeroen Krabbe, Terry Kinney a další.