číslo 2
vychází 29. 12. 2003

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Český rozhlas 2 - Praha, 11. ledna, 11.05

Všichni jsou doma

Manželé HudečkoviPravidelně jedenkrát měsíčně Vladimír Bernášek navštěvuje známé osobnosti, které obvykle známe z jeviště či obrazovky, aby je zastihl v domácích pantoflích. Tentokrát se stal hostem herečky a spisovatelky Evy Hudečkové a jejího manžela, houslového virtuoza Václava Hudečka. Nedělní dopoledne si obvykle všichni chráníme, ale manželům Hudečkovým vůbec nevadilo, že jde o neděli: "My totiž nerozlišujeme náš volný čas podle dnů v týdnu, ale podle akcí, které nás čekají. Velmi často právě v neděli mám koncert, takže potom doma držíme nedělní volno třeba ve středu. Což má nevýhodu, protože ve všední den neustále někdo telefonuje. Když držíme neděli opravdu v neděli, je to přece jenom klidnější. Volno si pochopitelně užíváme, je nádherné lenošit. Jenomže o tom víc mluvíme, než že bychom skutečně lenošili."

Možná, že byste předpokládali, že v bytě hudebníka neustále zní hudba. Pan Hudeček vás ale vyvede z omylu: " Pochopitelně, že i doma hudbu posloucháme, ale spíše pracovně. Zato v autě si přehrávám cédéčka, která se mi líbí."

Jaká? - To se dozvíte až při poslechu nedělního pořadu. Paní Eva se už cítí být spíše spisovatelkou než herečkou. Oba velice rádi čtou. "Kniha je něco, co žádný film nenahradí. Protože když čtete, vlastně si vytváříte film ve své fantazii. A to je zajímavější a pro mozek i užitečnější než pouze něco pasivně přebírat," říká paní Hudečková a doplňuje:"Čtení, to je učení, o kterém ani nevíte. I proto rádi čteme. A budete se možná divit, ale já mám ráda právě dny, kdy je venku pošmourno, to velice pilně pracuju i si ráda čtu. Když je venku sluníčko, mám pocit, že je škoda být doma."

Ale i pokud v neděli 11. ledna bude sluníčko, budou tentokrát manželé Hudečkovi doma. Tak, jak slibuje titulek našeho pořadu. A věřte, že návštěva u nich bude velice příjemná.

(ber)