číslo 5
vychází 19. 1. 2004

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


ZKRAJE TÝDNE

Předávkováni kýčem

Prodavači v supermarketech protestují proti nepřetržitému pouštění vánočních koled. To byla jedna ze zajímavých zpráv letošních vánoc. Skoro už bych začala taky protestovat. Sice nejsem prodavač, ale občan občas nakupující, občas poslouchající rádio, nebo prostě jen chodící po ulicích. Koledám prostě neuniknete. Nikde. Zdá se, že v době předvánoční a vánoční se celá naše země mění v ono království z pohádky Sůl nad zlato, kde bylo možno konzumovat jen sladkosti. Samé dudlajdá a rolničky, rolničky a ježíšku panáčku, v novinách batolata zrozená celebritám, andersenovské pohádky o malém Vašíku Klausovi, hrajícím si s kostkami. Sentiment všeho druhu má zelenou.

Koupit alespoň málo nevkusný (když už slevím a nechci přímo vkusný) balicí papír je problém. Adventní kalendáře - to je něco tak strašného, že se úplně stydím mít doma něco podobného na viditelném místě.

Asi to tak musí být, ale kdo to má vydržet? Jsem zvědavá, kdy se objeví nová diagnóza, zešílení z předávkování krásou, láskou a sladkou kýčovitostí.

Tyto mé postesky nevedou k návrhu na zrušení Vánoc. Jen si myslím, že všeho moc škodí a že heslo "méně je více" platí i v případě Vánoc.

Jsem vděčná všem, kteří i o Vánocích připouštějí rozmanitost života ve všech jeho podobách. Proto mi na příklad velice imponovala odvaha České televize zařadit na první vánoční svátek film mé kolegyně Olgy Sommerové o domácím hospicu Cesta domů.

Trojice aktivních žen organizuje pomoc rodinám pečujícím o své umírající členy v prostředí domova. Umírání a smrt není nic zvlášť povzbudivého a o to víc je třeba obdivovat když je někdo tiše a pokorně učiní hlavním tématem své činnosti.

K tomuto filmu z pozdního večera hodobožového se často vracím v mysli.

Sváteční dny pro mně symbolicky uzavřel jiný televizní zážitek. Dokument britské televize o Michaelu Jacksonovi přinesl částečnou odpověď jak asi může vypadat kýčem předávkovaný člověk. Michael má asi více problémů, než jen tento, ale vizuálně nejpůsobivější je jistě. Jeho ranč Neverland je obživlý sen všech cukrářů světa. Sledování Michaelova výletu do obchodu v Las Vegas a zběsilé vykoupení všech nesmyslných tretek, které tam měli, bylo hezké rozloučení s letošními vánočními svátky.

HELENA TŘEŠTÍKOVÁ