číslo 26
vychází 14. 6. 2004

Zpět na obsah         

Tipy
Českého rozhlasu


Pátek 25. 6. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 6.45 hodin

Přecitlivělost k rostlinám

Zvýšená citlivost lidského organismu může být z nejrůznějších důvodů k mnohým látkám. Pokud nejde o jedovatost (toxicitu), ale o vnímání působnosti vůči nám, jde o alergii. Mohou ji způsobit rostlinné materiály, inhalační látky, dotykové neboli kontaktní alergeny, ale i potraviny. Zjistí-li se zvýšená citlivost "vůči něčemu", první nutností je zjistit příčinu (neboli alergenní látku) a rozsah jejího vlivu. Ani v případech rostlinných alergenů to není tak jednoduché a snadné, neboť síla alergenu může být závislá na ročním období, druhu látky, vlivu povětrnosti, samotné citlivosti jednotlivce a na dalších souvislostech. Mezi nejpůsobivější alergeny z rostlin patří jejich pyly, listové části, semena, ale i jedlé podíly v některých potravinách, včetně ovoce a zeleniny. Mezi málo běžné, ale silně působící alergeny patří ty, jejichž intenzita se působením slunečního světla ještě zesiluje.

(pel)