číslo 33
vychází 2. 8. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 14. 8. 2004 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 20.00 hodin

Fibichova opera osudové lásky

Na věky bude zachováno svědectví velké lásky Zdeňka Fibicha a Anežky Schulzové v jejich společném díle, jímž je opera Šárka. Samotný příběh pak zachycuje Myslbekovo sousoší, umístěné na volném prostranství vedle kostela svatého Petra a Pavla na pražském Vyšehradě.

Zdeněk FibichSkladatel středního věku se zamiloval do své o hodně mladší žačky a jeho milostný cit byl vroucně opětován. Lze si představit krásnější a romantičtější splynutí duší? Leč následky, které z něho vyplývaly, měly přímo katastrofický rozměr. Poté co Fibich opustil svou manželku, znamenitou altistku Národního divadla Betty Fibichovou, rozešla se s ním řada jeho přátel, včetně Otakara Hostinského, a maloměstské prostředí Prahy s pokryteckou morálkou uvrhlo zralého a dosud vysoce váženého skladatele, dramaturga naší první scény do izolace potměšilého mlčení a společenského přehlížení. Stalo se pak to, co se dalo očekávat. Když Fibich přihlásil svůj operní chef d´oeuvre Šárku do soutěže Národního divadla společně s Kovařovicovými Psohlavci a Foerstrovou Evou, musel se spokojit s vedlejším umístěním, ačkoliv komise dobře věděla, že Fibichův talent je nejvyzrálejší.

Fibich komponoval Šárku mezi 21. lednem 1896 a 10. březnem 1897. Světová premiéra se uskutečnila 28. prosince 1897 v pražském Národním divadle za řízení Adolfa Čecha a v působivých kostýmech navržených Mikolášem Alšem. Hudebně navázal Fibich vědomě na Smetanovu operu Libuše, protože děj Šárky nám přibližuje situaci po smrti Krokovy slovutné dcery, kdy Přemysl ze Stadic truchlí u její mohyly a malá země v srdci Evropy je zmítána "občanskou" válkou mezi muži a ženami. Tím se skladatel opět přímo manifestačně přihlásil ke stejnojmenné symfonické básni ze Smetanova cyklu Má vlast. V titulní postavě Fibichovy Šárky se na rozhlasové, digitálně rekonstruované nahrávce Českého rozhlasu z roku 1970 představí bývalá přední sólistka opery Národního divadla v Praze Alena Míková, jejím partnerem v roli Ctirada je Oldřich Spisar. Provedení řídí Jaroslav Krombholc.

IVAN RUML